Bir alan adı ya da domain, web sitesine erişim sağlayabilmek için karmaşık bir yapı olan IP adresi yerine kullanılan daha akılda kalıcı bir servistir. Yani bir web sitesi oluşturmak ve erişim sağlayabilmek için, bir IP adresi ya da bir alan adına sahip olmalısınız. Ancak artık günümüzde alınan belirli güvenlik önlemlerinden dolayı, IP bazlı siteye erişimler kısıtlanmaktadır. Bu yüzden bir alan adı satın almak web site oluşturma işleminin ilk adımıdır.
Bir alan adını web site oluştururken kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda yönlendirme yapmak içinde kullanabilirsiniz. Örneğin, www.alastyr.org adresini ziyaret ettiğiniz zaman www.alastyr.com adresine yönlendirilirsiniz ya da www.fb.com adresini ziyaret ettiğinizde www.facebook.com adresine yönlendirilirsiniz.
Alan Adı Kategorileri Nelerdir?
Diğer hizmetlerde olduğu gibi alan adları da kendi içerisinde uzantılarına göre kategorilenmektedirler.
→ TLD - Top Level Domain ( Üst Düzey Alan Adı) Nedir?
Genel olarak her yerde karşımıza çıkan .com , .net ve .org alan adları yaygın olarak kullanılan üst düzey alan adlarıdır. Bu uzantılardan hangisini tercih edeceğiniz tamamen sitenizin kategorisine ve tercihinize bağlıdır. Örneğin, üst düzey alan adı uzantılarından biri olan .gov uzantısı yalnızca devlet kurumları tarafından kayıt edilebilmektedir. Wikipedia tarafından kapsamlı olarak hazırlanmış üst düzey alan adı listesine bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Bir alan adı tescil etmeden önce web sitenizin kategorisine en uygun üst düzey alan adını seçmelisiniz. Eğer web siteniz için uygun bir üst düzey alan adı seçmek istiyorsanız, Alan Adı Kaydı sayfasını inceleyin.
→ ccTLD - Country Code Top Level Domain ( Ülkeye Özel Üst Düzey Alan Adı) Nedir?
Üst düzey alan adlarından farkı, bu alan adları özel bir ülkeyi işaret etmektedir. Ülkeden ülkeye prosedürler değişmekte olsa da, genellikle ikamet ettiğiniz ülkede ülkeye özel üst düzey alan adı kayıt edebilmektesiniz. Örneğin, ülkeye özel üst düzey alan adı uzantılarında popüler olanlar arasında .com.tr ve .co.uk vardır. Wikipedia tarafından kapsamlı olarak hazırlanmış ülkeye özel üst düzey alan adı listesine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
→ Subdomain (Alt Alan Adı) Nedir?
Subdomainler, alan adları için oluşturulmuş ön eklerdir. Örnek ile anlatacak olursak, "yeni.alanadi.com" bir alt alan adıdır.
→ Parked Domain(Park ) Nedir?
İşletmeler ya da blog siteleri bazen tek bir web sitesi için birden çok alan adı uzantısına sahip olabilirler. Örneğin, alastyr.co ya da alastyr.org adreslerine giriş yaptığınızda otomatik olarak www.alastyr.com web sitesine yönlendirilirsiniz. Bu durumda alastyr.co ve alastyr.org alan adları ana sitemiz olan www.alastyr.com alan adına park edilmiş demektedir. Alastyr müşteri paneliniz üzerinde bulunan alan adı yönetim panelinize giriş yaparak, Alan Adı Park işlemini ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.
→ Türkiye'de Belge İle Kaydedilen Alan Adı Uzantıları Nelerdir?
Ülkeden ülkeye belirli prosedür ile kayıt edilen ccTLD (Ülkeye Özel) alan adları için ülkemizde kayıt işlemleri Nic.TR tarafından gerçekleştirilmektedir. NicTR tarafından belge ile kayıt edilen alan adı uzantıları aşağıdaki gibidir.
- .com.tr
- .net.tr
- .org.tr
- .gov.tr
- .bel.tr
- .av.tr
- .dr.tr
- .k12.tr
- .edu.tr
Eğer yukarıda bulunan .TR uzantılı alan adlarından birini kayıt etmek istiyorsanız web sitemizde bulunan .TR domain için gerekli belgeler sayfasını incelemenizi öneririz.