Makale Başlıkları
- Backlink Nedir?
- Backlink Neden Alınır?
- Backlink Çeşitleri Nelerdir?
- Nofollow Backlink
- Dofollow Backlink
- Backlink Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Alan Adı ve Sayfa Otoritesi Denetimi
- Trustrank Değeri Kontrolü
- TrustFlow(TF) / CitationFlow(CF) Oranının Analizi
- SEO Visibility (SEO Görünürlüğü) Araştırılması
- Elde Edilen ve Kaybedilen Dış Bağlantıların Orantısı
- Backlink Alımında Link Çıkış Sayısı Faktörü
- Geri Bağlantı Alınacak Sitenin Sosyal Medya Performansı
- Harici Bağlantı Sağlanacak Sitenin Alaka Düzeyi
- Backlink İnşasında Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Kurallar
- Ücretsiz Backlink Nasıl Alınır?
- Ücretli Backlink Nasıl Alınır?
Backlink Nedir?
Backlink, bir web sitesinden farklı bir web sitesine trafik yönlendirmek üzere sayfa içeriğinde URL, metin ve görsel ögelerin kullanılmasıyla oluşturulan köprü bağlantıları ifade eder. Dijital pazarlamada harici bağlantı, dış bağlantı ya da geri bağlantı olarak da anılan backlinkler, kullanıldığı internet sitesinin ziyaretçilerine ve arama motorlarına, hedeflenen sayfanın bahsedilen konuyla ilgili kapsamlı kaynak sunduğuna işaret eder.
Backlinkler, hedeflediği sayfanın ziyaretçi trafiğinin yanı sıra güven ve otorite değerlerine sağladığı katkı açısından, SEO teknikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Köprü kurulan sayfanın kalitesi ve popülerliği hakkında arama motorlarına sinyaller gönderen geri bağlantılar, doğru bir strateji izlenerek uygulandığında, yönlendirme yapılan internet sitesinin arama motoru görünürlüğü ve sıralamasına olumlu etki eder.
Backlink Neden Alınır?
Dijital pazarlamanın unsurları arasında önemli bir rol oynayan SEO teknikleri, site içi ve site dışı SEO uygulamaları olmak üzere iki aşamada incelenir. İç optimizasyon işlemleri tamamlanan bir web sitesinin arama motorlarında hedeflediği konuma gelmesi ve organik ziyaretçi trafiği elde etmesi için yapılan site dışı SEO çalışmalarının en kritik aşaması backlink alma sürecidir.
Geri bağlantı elde ederek oluşturacağınız stratejik link inşası ve internet sitenize sağlayacağı faydalar 5 ana başlıkta incelenir:
- SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) Konumunu Geliştirir: Kaliteli geri bağlantılar alınarak yapılan link inşası sayesinde, backlink veren web sitelerinden size ait olan siteye otorite aktarımı olacağından, hedef anahtar kelimelerde sitenizin arama motoru sıralaması yükselir.
- Çevrim İçi İtibarı Güçlendirir: Web sitenizin konusuyla alakalı ve yüksek otorite sahibi kanallardan edineceğiniz dış bağlantılar hem internet kullanıcıları hem de arama motorları gözünde sitenizin itibarını güçlendirecek, popülaritesini artıracak ve güven algısı yaratacaktır.
- İndekslenme Hızını Artırır: Arama motoru örümcekleri, otorite sahibi siteleri sürekli tarar ve sayfalardan yapılan link çıkışlarını izleyerek yeni siteler keşfeder. Backlinkler yardımıyla sitenize daha kolay erişen arama motoru botları, sayfalarınızı dizinlerine daha hızlı ekler.
- Ziyaretçi Trafiği Çeker: Etki alanı geniş, otorite sahibi ve web sitenizin konusuyla alakalı kaliteli sitelerden backlink almak, bu siteleri ziyaret eden yerleşik kitleden kendi web sitenize ziyaretçi trafiği çekme konusunda faydalı olacaktır.
- Sayfanızın İçeriğini Anlamlandırır: Köprü kurulan sayfa URL’sini Google, Yandex ve Bing gibi çokça tercih edilen arama motorlarıyla tanıştıran backlinkler, taranan sayfanın içeriği ve hangi arama terimlerinde listeleneceği konusunda da arama motorlarına güçlü sinyaller iletir.
Backlink Çeşitleri Nelerdir?
Harici bağlantılar, bir internet sitesinin, arama motorları gözünde kalite, güven, otorite ve popülarite değerlerine etki eden en önemli faktörlerden biridir. Harici bağlantıların kullanıcılar tarafından görülen kısmı URL, görsel, metin veya bir anahtar kelime biçiminde olabilir. Ziyaretçilerin gördüğü backlinkleri oluşturmak ve arama motorlarına tanıtmak için temelde 2 tip etiket kullanılır. Bunlar nofollow ve dofollow backlink etiketleridir.
Bir web sitesini ziyaret eden kişi, sayfada bulunan dofollow backlink ile nofollow backlink arasındaki farkı anlayamaz. Geri bağlantıların arama motorları tarafından nasıl görüntülendiğini ve SEO profili üzerindeki etkisini belirleyen dofollow ve nofollow backlink etiketleri ilgili sayfanın kaynak koduna bakılarak anlaşılır. Harici bağlantılarda dofollow ve nofollow etiketi kullanımının temel amacı sayfa otoritesini paylaşmak veya bunu engellemektir.
Nofollow Backlink
Nofollow backlink, sahip olduğu sayfa otoritesini hedeflediği siteyle paylaşmak istemeyen web site sahipleri tarafından kullanılan bir geri bağlantı tipidir. Nofollow etiketi kullanılarak oluşturulan bir harici bağlantıya sahip web sitesi, hedeflediği sayfaya kefil olmadığını ifade eder ve HTML diliyle arama motorlarına bu linki takip etmemeleri gerektiği komutunu verir.
Arama motorları tarafından göz ardı edilmesi amacıyla nofollow etiketiyle işaretlenen backlinkler, çoğu arama motoru algoritması açısından SERP’e etki eden bir faktör olarak görülmese de alan adı ve sayfa otoritesi yüksek bir siteden alınan nofollow backlink, sitenin yerleşik ziyaretçi trafiğini hedef siteye yönlendirme özelliğiyle dolaylı yoldan SEO’ya fayda sağlayacaktır.
Dofollow Backlink
Dofollow backlink, oluşturulduğu sayfanın otoritesini hedeflediği siteye aktaran ve arama motoru algoritmaları yönünden SERP’e etki eden bir geri bağlantı çeşididir. Dofollow etiketi kullanılarak oluşturulan bir backlink, arama motorlarına, verilen bağlantının doğal olduğunu, parayla satın alınan bir link olmadığını ve linki oluşturan sitenin diğer uçtaki sayfa içeriğinin doğruluğuna güvenerek referans olduğunu ifade eder.
Nofollow ve dofollow backlinkler arasındaki en önemli fark, günümüzde en çok kullanılan arama motoru Google’ın dofollow etiketine sahip köprü bağlantılara büyük değer vermesidir. Google sıralamalarında yükselme odaklı yapılan site dışı SEO çalışmalarında dofollow backlinkler önemli bir yer tutar. Öte yandan, nofollow bağlantılar çoğu durumda Google algoritmaları tarafından göz ardı edilir ve nadiren SEO değeri taşır.
Backlink Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir web sitesinin off-page (site-dışı) SEO çalışmalarının temelini oluşturan backlink inşası aşamasına geçmeden önce göz önünde bulundurulması gereken birçok stratejik adım ve kontrol noktası bulunmaktadır. Arama motoru algoritmalarını manipüle etmeden yapılan bir backlink çalışması, uygulama yapılan sitenin SERP sıralamalarına katkı sağlayacak olup, istenmeyen algoritma cezalarıyla karşı karşıya kalınmasının da önüne geçecektir.
Sitenize backlink almadan önce, site-içi SEO işlemlerinin tamamlanmış olması büyük önem arz eder. İçerikleri tamamlanmamış ya da özenle hazırlanmamış, meta değerlerinden yoksun ve arama motorlarının aradığı site içi teknik SEO kriterlerine uygun olmayan bir internet sitesine backlink almak intihar etmekle eş anlamlıdır, hiçbir şey kazandırmaz ve zaman kaybından başka bir işe yaramaz.
Geri bağlantı almadan önce sitenizin iç optimizasyon metriklerine uygunluğunu kontrol edebileceğiniz SEO analiz araçlarından faydalanarak bir iç denetim yapabilirsiniz. Varsa stratejik önem taşıyan teknik düzeltmeleri tamamlayıp sitenizi off-page SEO’ya uygun duruma getirebilirsiniz. Ardından, internet sitenize otorite ve güven kazandırıp arama motoru sıralamanıza olumlu etki edecek kaliteli backlinkleri bulma aşamasına geçebilirsiniz.
Alan Adı ve Sayfa Otoritesi Denetimi
Backlink alınacak kaynak sitenin alan adı otoritesi (DA) ve sayfa otoritesi (PA) değerlerine özen gösterilmelidir. DA ve PA puanlarını etkileyen unsurların başında sitenin yaşı, site içeriklerinin özgünlüğü ve güncelliğiyle birlikte bu siteye verilen dış linklerin kalitesi gelir. Otorite sahibi, yüksek DA ve PA değerlerine sahip sitelerden alacağınız backlinkler sayfanızın SERP değerlerini olumlu yönde etkileyecektir.
Yüksek DA ve PA değerine sahip siteler genellikle kaliteli dış bağlantı profiline sahip, sürekli güncellenen ve aktif ziyaretçi trafiği olan web sitelerdir. Bu tip sitelerden backlink tedarik edilmesi, özellikle de dofollow etiketine sahip bir bağlantı yapılması, kendinize ait sitenin DA, PA değerlerine fayda sağlayıp arama motorları nezdinde otoritesini ve ziyaretçi trafiğini artıracaktır.
Trustrank Değeri Kontrolü
Backlink bulma stratejilerinin önemli bir aşaması da bağlantı alımının planlandığı web sitesinin trustrank değerinin kontrolüdür. Spam ve manipülasyona karşı Yahoo ile Stanford Üniversitesi’nin birlikte geliştirdiği bir hesaplama tekniği olan trustrank, ilgili sitenin içerik kalitesi ve özgünlüğü, aldığı geri bağlantıların niteliği ve niceliği yanı sıra domain yaşı ve hosting kalitesini baz alan bir metriktir.
TrustFlow(TF) / CitationFlow(CF) Oranının Analizi
Baclink niteliği (TF) ve Backlink niceliği (CF) terimleriyle ifade edilen analize göre backlink alınacak sitenin TF/CF değerleri arasında uyum ve doğal bir oran olması gerekir. Arama motorlarının beklediği doğal TF/CF aralığı 0,5-0,9 arasındadır. Sayıca çok ama kalitesiz backlink profiline sahip sitelerde oran düşük, sayıca az ama yüksek otoriter backlink profiline sahip sitelerde oran yüksek çıkacaktır.
Arama motorlarının gözünde şaibe yaratmayan, doğal görünüm sergileyen ve altın TF/CF oranına sahip olan bir sitenin backlink profili, zengin, çeşitlilik arz eden, sayıca abartılmamış, nitelik yönünden de kaliteli ve alakalı sitelerden geliyor olmasıyla açıklanır. Sitenize geri bağlantı almadan önce, belirlediğiniz kaynak sitelerin TF/CF oranını online SEO araçları yardımıyla analiz edebilirsiniz.
SEO Visibility (SEO Görünürlüğü) Araştırılması
Bir web sitesinin SEO görünürlüğü organik arama sonuçlarındaki performansıyla doğru orantılıdır. Bu araştırma kapsamındaki anahtar performans göstergeleri, yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelerde, backlink alımı planlanan sitenin sahip olduğu URL’lerin SERP konumu, başarısı ve istikrarı ile açıklanır. İnternet sitelerinin SEO görünürlüğü ve arama motoru sonuçlarında bulunabilirliği ile ilgili raporlar sunan birçok SEO analiz aracı bulunmaktadır.
Searchmetrics, SEMRush ve Sistrix gibi online SEO araçları yardımıyla backlink almayı planladığınız sitelerin geçmişe dönük ve güncel arama motoru görünürlüğü hakkında farklı cihaz tiplerine göre lokal ve global sonuçlarına ulaşabilir, niş bir konudaki SERP performansını denetleyebilir hatta ücretli arama görünürlüğü raporlarına erişim sağlayıp web sitenize alacağınız geri bağlantılarla SEO performansınızı artırabilirsiniz.
Elde Edilen ve Kaybedilen Dış Bağlantıların Orantısı
Backlink almak istediğiniz sitenin sahip olduğu geri bağlantılardaki kayıp ve yeni edinimler arası orantı, web sitenizin site dışı SEO performansını etkileyen önemli bir unsurdur. Backlink profili otoriter ve istikrarlı siteler arama motorları gözünde güvene işaret eder. Böyle bir siteden kendi web sitenize alacağınız harici bağlantılar, arama motoru sıralamanızı olumlu yönde etkileyecektir.
Kazanılan ve kaybedilen backlinklerin orantısını sahibi olduğunuz site açısından da dikkate almanız gerekir. Sağlıklı bir backlink profiline sahip olmak için sitenizin zamanla kaybettiği dış bağlantıları yeni ve kaliteli backlinkler alarak dengeleyip site dışı SEO istikrarını sağlamanız, SERP performansına katkı sağlayacak ve arama motorlarında olası sıralama kayıplarının önüne geçecektir.
Kendi web sitenizin ve backlink inşası için tercih ettiğiniz dış kaynakların geri bağlantılarındaki istikrarı analiz etmek, elde edilen ve kaybedilen backlinkleri hem sayıca görmek hem de kalite yönünden denetlemek için kullanabileceğiniz çevrim içi SEO araçları arasında MOZ, SEMRush, Ahrefs ve UberSuggest gibi oldukça fonksiyonel platformlar yer almaktadır.
Backlink Alımında Link Çıkış Sayısı Faktörü
Yeni backlink almayı planladığınız bir web sitesinin, link çıkış sayısını analiz ederek kendi sitenize fayda sağlayacak bir harici bağlantı profili yaratabilirsiniz. Web sitenizin konusuyla alakalı, sayıca dışarıya az link çıkışı olan ve spam skoru düşük internet sitelerinden bağlantı almak, site dışı SEO çalışmalarınızı başarıya ulaştırmada kritik rol oynayacaktır.
Geri Bağlantı Alınacak Sitenin Sosyal Medya Performansı
Aktif sosyal medya profiline sahip bir siteden geri bağlantı almak link kalitesi, SEO performansı ve indeks hızını olumlu yönde etkiler. Backlink alınacak sitenin geniş bir sosyal medya yelpazesi ve takipçi kitlesine sahip olması yanı sıra yayınlarını sosyal medyada aktif olarak paylaşması, ilgili sitesinin itibarı ve popülaritesi hakkında arama motorlarına olumlu sinyaller gönderir, indekslenme hızını artırır.
Harici Bağlantı Sağlanacak Sitenin Alaka Düzeyi
Harici bağlantı alınacak sitenin konusuyla kendi internet sitenizin konusunun örtüşmesi veya her iki tarafında aynı ya da benzer faaliyet alanında yer almasına dikkat edilmelidir. Alaka düzeyi düşük ya da web sitenizden farklı bir kulvarda faaliyet gösteren bir siteden bağlantı almak backlink profilinize ve paralelinde SEO puanınıza olumsuz etki edecektir.
Backlink İnşasında Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Kurallar
- Arama motorları, para karşılığında doğal olmayan yollarla elde edinilen, kullanıcıya fayda sağlamayan, kaynak kodlarına yerleştirilen ve iki taraf arasında döngü yaratan harici bağlantıları spam olarak algılar ve bu tip teşebbüslerde bulunan web sitelerini cezalandırır.
- Backlink alımında web sitenizin sürekli ana sayfasına yönlendirme yapılması yerine site genelinde önem arz eden kategori sayfaları, ürün/hizmet sayfaları, blog sayfaları gibi çeşitlendirme yaparak, otoritenin dengeli bir şekilde dağıtılması gerekir.
- Harici bağlantı metninde kullanılan anahtar kelimeyle birebir eşleşen URL’ye sahip bir siteden geri bağlantı temin etmek, arama motoru algoritmaları tarafında spam sinyali olarak değerlendirileceğinden, uzun dönemde SEO’ya fayda sağlamak yerine zarar verecektir.
- Backlink inşasında sadece tek bir türe bağlı kalmadan metin backlink, URL backlink, resim backlink, PDF backlink ve benzeri harici bağlantı çeşitlerini tercih ederek web sitenizin backlink profilini daha zengin ve daha doğal görünümlü hale getirebilirsiniz.
- Geri bağlantı alınacak web sitesinde kullanılacak içerik kaliteli, kullanıcıya faydalı ve özgün olması yanı sıra zengin medya ögeleriyle donatılmalıdır. İçerik gövdesinden çıkış yapılacak anchor text (çapa metni) hedeflenen sayfanın içeriğiyle alakalı olmalıdır.
Ücretsiz Backlink Nasıl Alınır?
Ücretsiz backlinkler konusunda farklı tanımlamalar ve görüşler, bu bağlantıların bir kısmının sitelerimize yararlı, gelişen arama motoru algoritmaları doğrultusunda bir kısmının ise SEO performansını olumsuz etkileyeceği yönündedir. Ücretsiz backlink örnekleri arasında sosyal medya bağlantıları, forum tanıtımları, rehber kayıtları, profil ve yorum linkleri beraberinde ücretsiz blog yazarlığı yapılarak sağlanan geri bağlantılar gösterilebilir.
Ücretsiz backlink kaynakları, çoğunlukla no-follow etiketi ile yönlendirme yapan ve SEO değeri yüksek olmayan bağlantılardır. Ücretsiz olarak edinilen geri bağlantılar para karşılığında temin edilmemesi yönüyle site dışı SEO profiline doğallık katan etkenler arasındadır. Aşırıya kaçmadan, sitenizin konusuyla alakalı kaynaklardan, özellikle de URL şeklinde alınan ücretsiz backlinkler, arama motoru performansına olumlu yönde katkı sağlar.
Kişisel ve kurumsal sosyal medya hesaplarında yayınlayacağınız içeriklerde sitenizin URL’sini kullanarak, forum tanıtım içeriklerinde site URL’sine veya anahtar kelimeye bağlantı verebilir. Firma rehberlerine ve dizinlere kayıt esnasında site adresinizi belirterek, forum ve bloglarda profilinize link vererek veya yorum içinde URL geçirerek, Blogger ve benzeri ücretsiz blog sitelerinde içerik paylaşarak, para ödemeden, sitenize doğal bağlantı alabilirsiniz.
Ücretli Backlink Nasıl Alınır?
Bir bağlantının para, ürün ya da hizmet takasıyla elde edilmesi ücretli backlink alımı olarak adlandırılır. Organik olmayan ve SERP’leri manipüle etme potansiyeli taşıyan ücretli backlink kaynakları arasında diğer sitelerde yayınlanan tanıtım yazıları ve içeriklerden yapılan bağlantı çıkışlarıdır. Sayfa gövdelerinden çıkan banner linkler ve internet sitelerinin altbilgi alanından dışarıya verilen tıklanabilir bağlantılar yer alır.
Ücretli geri bağlantı alımı azami dikkatle yapılması gereken bir çalışmadır. İyi analiz edilmeden alınan kararlar, arama motorları nezdinde doğal bir görünüm sergilemeyen işlemler ve aşırıya kaçılarak oluşturulan ücretli linkler, arama motoru algoritmaları tarafından suistimal olarak algılanabilir. Bu tür bağlantıları edinen web siteleri SERP’lerde sıralama kaybı ve hatta arama motoru dizinlerinden silinme gibi yaptırımlarla karşılaşabilir.
SEO süreçlerine hakimseniz, denge ve analiz unsurlarını gözeterek ya da uzman desteği alarak faaliyet konunuzla alakalı web sitelerde, blog sayfalarında ve haber portallarında tanıtım yazısı ve benzeri içerikler yayınlayabilirsiniz. Ayrıca sektörünüzle ilgili internet sitelerinden kalıcı reklam bannerları üzerinden link alarak veya premium dizinler ve iş rehberlerine ücretli kayıt yaptırarak web sitenize değerli bağlantılar sağlayabilirsiniz.
Ücretli geri bağlantılarla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da link veren sitelerin backlink fiyatları konusunda kapsamlı bir araştırma yapılmasıdır. Örneğin belirli bir haber sitesinde tanıtım yazısı yayınlayarak web sitenize harici bağlantı sağlayacaksanız. İnternette farklı ajansların aynı yayın hizmetine yönelik birbirinden farklı backlink fiyatları uygulayabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. Ekonomik fiyatları ile Ucuz Hosting paketlerimize göz atın.
Teşekkür ederim
teşekkürler.
gerçekten her aradığım detayı buldum sayenizde. çok teşekkürler. iyi çalışmalar
gayet bilgilendirici.
özenle yazılmış gayet açıklayıcı teşekkürler.
teşekkürler
Çok güzel yazı olmuş elinize emeğinize sağlık
liste için teşekkürler backlink doğru alınmadı mı oda sıkıntı
Bu Tarz Paylaşımların Devamının Gelmesi Dileğiyle Ayrıca Teşekkürler…
Güzel paylaşım olmuş tebrikler