css nasil ogrenilir

CSS Nedir? CSS Öğrenmek Kolay mı? CSS Kodlama Öğrenmek

CSS, web site tasarımında büyük kolaylık sağlayan ve kodlamayı yapan yazılımcıya esneklik sağlayan özellikleri ile popülerdir. Bu özellikler sayesinde, sitenizin belirli bir bölüm veya bölümlerine kolaylıkla ve hızlı bir şekilde güncelleme yapabilirsiniz. CSS sayesinde bir web sitesi içerisindeki görsel içerikler rahatlıkla değiştirilebilir, güncellenebilir veya kontrol edilebilir. Bu program ile bir sayfa veya tüm sayfalar içerisinde değişiklik yapılabilir.

İngilizce açılımı “Cascading Style Sheets” olan CSS açılımı Türkçe terim olarak “Basamaklanmış Stil Katmanları” anlamına gelmektedir. Bununla ilgili “CSS nedir?” sorusunun en basit cevabı ise, internet sitelerinin görsel olarak yapılandırılmasını sağlayan ve kendisine has bir şekli olan kodlama dili olarak ifade edilir. Web siteleri üzerinde görsel yapılandırmalar yapmanızı sağlayan CSS, genellikle HTML ve JavaScript ile birlikte kullanılır.

css nedir

CSS kodlama dili sizin, web siteleri üzerinde haritalama, renkler, yazı fontları, başlıklar, görseller ve birçok alanda fonksiyonel değişikler yapabilmenizi sağlar. Görsel açıdan ziyaretçilerin dikkatini çekebilmek için HTML ve JavaScript gibi programların yanında CSS kodları da oldukça önemli bir dildir. Web siteleri üzerinde yapılan verimli bir CSS kodlaması, kullanıcılar açısından kolaylık sağlar ve dikkat çeker.

css-ogrenmek

CSS Sürümleri ve Özellikleri Nelerdir?

CSS kodlama dilinin özellikleri, W3C yani World Wide Web Konsorsiyumu tarafından belirlenmektedir. W3C kuruluşu içerisinde bulunan “CSS Çalışma Grubu”,  bu programın teknik özellikleri ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bu grup tarafından program hakkında yapılan belirli çalışmalar raporlanır ve W3C kuruluşu tarafından incelenir. İncelenen rapor onay aldıktan sonra ilgili yeni özellikler kodlama dili içerisine yerleştirilir.

CSS sürümleri bir önceki sürüm üzerine inşa edilir. İlk sürüm 17 Aralık 1996 yılında W3C kuruluşu tarafından yayınlanmıştır. İlk sürüm “CSS ne işe yarar?” sorularına web sitesi üzerinde yazı tipi, metin, tablo ve arka plan değiştirme gibi web sitesi fonksiyonlarını değiştirme özellikleriyle cevap vermektedir. Sunduğu bu fonksiyonlar sayesinde web sitesi geliştirme alanında oldukça popüler hale gelmiştir.

css-nasil-ogrenilir

CSS 1’den sonra gelen ikinci sürüm, 1998 yılında geliştirilmiştir. Daha işlevsel ve kolay kullanılabilen web sitelerinin tasarlanabilmesi için yeni özellikler eklenerek geliştirilmiştir. Z-index özellikleri, geliştirilmiş sayfa konumlandırma seçenekleri, işitsel stil sayfaları tasarlama, çift yönlü metin ve gölgelendirme işlevleri eklenmiştir. Sonrasında yapılan güncellemeler ve çıkarılan sürümler ile program içerisindeki hatalar giderilmiş ve sorunsuz çalışması sağlanmıştır.

domain-indirim

W3C tarafından geliştirilen en son sürüm CSS 3’tür. Önceki sürümlerin üzerine yapılandırılmış olan bu sürüm önceki sürümlerin hatalarını kapatmış ve yeni fonksiyonlar geliştirmiştir. Seçiciler, renkler, görseller, isim alanları ve medya sorguları gibi alanlarda yenilikler yapılmıştır. Farklı tasarımlara, geçişlere, gölgelere, animasyonlara izin veren CSS 3, oldukça dikkat çekici görsel web sayfaları yapmanıza olanak verir.

css-kutuphaneleri

CSS Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Bu yazılım dili, internet sayfaları içerisinde belirli özelliklerin ve tasarımların kontrol edilmesini sağlayan, oldukça esnek bir yapı sunar. Yazılım içerisinde; harici stil sayfası, dâhili stil sayfası ve etiket içine yazılan stiller ile 3 farklı şekilde web sayfası kodu eklenebilir. Bu yazılım, bir site içerisinde tüm görsel alanları, ihtiyacınıza göre değiştirmenizi sağlar. Yazılım içerisinde sunulan özelliklerin her alanda farklı avantajlar vardır.

Tek bir yazılım sayfası ile birden çok internet sayfasını tasarlamak, değiştirmek ve güncellemek istiyorsanız harici stil sayfası özellikleri sayesinde CSS kodu ekleyebilirsiniz. Tek bir web sayfası içerisindeki alanları kontrol etmek ve yapılandırmak için dâhili stil ekleme özelliklerini kullanabilirsiniz. Etiket kodları ise, kullanılan etiketi kontrol eder ve doğru kullanılması sitenin arama motorlarında daha yüksek sıralara çıkmasını sağlar.

css-kodlari-neler

CSS Kodlama ile Neler Yapılabilir?

Yazılıma henüz yeni başlayanlar ve deneyimi olmayan kişiler, bu kodların sadece web sitelerini görsel açıdan daha estetik bir web sitesi oluşturmak olduğunu düşünebilir. Bu yazılım içerisinde ise ziyaretçilerin daha üst düzey bir kullanıcı deneyimi yaşaması için geliştirilen işlevler vardır. Web sayfaları içerisinde bu yazılım ile birlikte HTML ve JavaScript dilleri kullanıldığında, kullanıcılar için de oldukça verimli bir sayfa oluşturulabilir.

Sadece CSS kodları kullanılarak font boyutlandırma, başlık tipleri, kenarlıklar, gölgelendirme, yatay ve dikey menüler, sayfa yapısı ve renkler rahatlıkla ayarlanabilir. Ayrıca bu yazılın size web sayfanız üzerinde temel geçiş efektleri ve basit animasyon türleri yapmanıza olanak verir. Tablo ve form yapıları üzerinde oluşturduğunuz kodlarda sitenizi daha kullanıcı dostu bir yapıya dönüştürebilirsiniz.

css-kodlama-yapmak

Bu yazılım ile HTML ve JavaScript özellikleri bir arada kullanılarak üstün özelliklere sahip geçiş efektleri, animasyonlar ve menü tasarımları oluşturulabilir, böylelikle de ziyaretçilere daha gelişmiş bir web sayfası sunulabilir. HTML 5 ile CSS 3 birlikte kullanıldığında kullanıcılarınızın etkileneceği web tasarımları yapılabilir. Daha ayrıntılı ve gelişmiş özelliklerde tasarımlar için ise JavaScript kullanabilir, kütüphanelerinden yararlanabilirsiniz.

CSS Kütüphaneleri ve Avantajları Nelerdir?

CSS yazılım içerisinde bulunan kütüphaneler ile kodlama işlemlerini kolay ve işlevsel bir şekilde yapabilirsiniz. Bu kodlama kütüphaneleri web geliştirici kişilere zaman tasarrufu, ekip çalışması yapma ve hata oranını azaltma faydalarını sunar. Dünya üzerinde bu yazılımın kod kütüphaneleri ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak sunulmaktadır. Bu kütüphanelerden ihtiyaçlarınıza göre kolaylıkla faydalanabilirsiniz.

css-nasil-ogrenilir

Bu yazılım kütüphaneleri, kullanıcıların belirli ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde geliştirilir. Örneğin, animasyon odaklı, font odaklı, 3 boyutlu efektler için ve duyarlı web tasarımına özgün geliştirilmiş birçok yazılım kütüphanesi bulunmaktadır. Bu yazılım kütüphaneleri ile birlikte JacaScript kütüphaneleri de kullanılarak fonksiyonel ve ilgi çekici web animasyonları tasarlayabilir, web sayfanız içerisinde konumlandırabilirsiniz.

En Popüler CSS Kütüphaneleri Hangileridir?

Bootstrap: Bootstrap dünyanın en gözde CSS kütüphaneleri arasındadır. Bu kütüphane kullanılarak bilgisayar, cep telefonu, tablet ve masaüstü bilgisayar gibi çoklu ortamlarda, web siteleri rahatlıkla görüntülenebilir. Oldukça geniş bir araç skalasına sahip olan bu kütüphane, kolay ve etkili bir kullanıcı deneyimi yaşatabilmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi size sunar.

Foundation: Foundation da dünya üzerinde sıkça kullanılan bir yazılım kütüphanesidir. Bootstrap kütüphanesi  gibi duyarlı web sayfaları düzenlemenizi sağlayan Foundation, esnek yapısı ve kolay özelleştirilebilir yapısı ile web geliştiricilere destek olur. Özellikle web sitelerini bir adım öne çıkarmak isteyen işletmeler tarafından sıklıkla kullanılır.

Bulma: Bulma da açık kaynaklı CSS kütüphaneleri arasındadır. Bileşenleri flexbox’a bağlı olduğu için modern kütüphaneler arasında gösterilir. Anlaşılır söz dizilimi, küçük boyutları, kolay kullanımı ve sunulan tasarım desteği ile web sayfası geliştirilebilir. 

Ulkit: Ulkit, yüksek performanslı ve hızlı arayüzler geliştirmek amacı ile kullanılır. Modüler ve hafif bir front-end yapısına sahip olan bu kütüphane, çoklu hazır araç ve özelleştirme seçeneği ile öne çıkar. Bu kütüphane ile modüler arayüzler oluşturulur ve kullanıcı dostu web sayfaları tasarlanabilir.

css-ogrenmek

Semantic UI: Semantic UI ise en popüler yazılım kütüphaneleri arasında yer alır. Fonksiyonel ve estetik web arayüzlerinin tek bir kütüphanede toplanması ile oluşturulmuştur. Kullanıcı dostu bir yapıya, çok fazla yerleşim düzenine ve zengin arayüz araçlarına sahiptir.

Materyalize CSS: 2014 yılında Google şirketi tarafından kullanıma sunulan bu program güçlü front-end yapısı ile web tasarımlarının yapılmasını sağlar. Kullanıma hazır araçlar ile birlikte gelen kütüphane, hem web siteleri hem de Android web uygulamaları için kullanılır.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain tescil et. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön