Makale Başlıkları
Dijital pazarlama terimleri, online dünyada markaların etkili stratejiler geliştirebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. SEO, içerik pazarlaması, dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) ve sosyal medya reklamcılığı gibi terimler, pazarlamacıların hedef kitleye ulaşmalarında kilit rol oynar. Bu terimler, dijital ortamda daha verimli ve hedef odaklı bir pazarlama süreci yönetilmesini sağlar.
Her dijital pazarlama terimi, belirli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik bir araçtır. Etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak için bu terimlerin doğru şekilde kullanılması gerekir. İyi bir planlama ve strateji ile markalar, dijital dünyada rekabette öne çıkabilir ve daha geniş bir kitleye ulaşabilir.
Tüm dünya yavaş yavaş sanal dünyaya geçerken, dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artıyor. Dijital pazarlama geçmişi olan girişimciler sektöre yön verme mücadelesi verirken, dünyayı görmezden gelenler çevrelerinde daireler çizmeye mahkûmdur. Dijital pazarlama ne anlama geliyor? Dijital pazarlama terimleri nelerdir?
Pazarlama Nedir?
Pazarlama terimleri arasında en ön sırada yer alan pazarlama, bu alanda çalışan kişiler tarafından pek tanımlanamayan bir terimdir. Ayrıca söz konusu tanıma cevap vermek de kolay değil. Pazarlamacılar sürekli olarak tüketicileri araştırıyor ve analiz ediyor. Odak grupları oluşturuyorlar, anketler aracılığıyla tüketicileri bir araya getiriyorlar, satın alma davranışlarını inceliyorlar ve tüm bunları şu soru bağlamında inceliyorlar: “Tüketici ilgili şirketle nerede, ne zaman ve nasıl iletişim kurmak istiyor?” Şimdi pazarlamanın önemi konusuna biraz göz atalım.
İşletmeler İçin Pazarlamanın Önemi Nedir?
İlk olarak ürün geliştirme ve satış aşamalarında pazarlamanın neden gerekli olduğunu düşünebilirsiniz. Doğal olsa da biraz düşünürseniz sorunuzun cevabını bulacaksınız. Aslında, müşterilerinize en yakın olduğunuz kişi pazarlamacılardır. Örneğin, satışların bir kısmı zaten genel satış tanımıyla örtüşmektedir. Pazarlama terimleri arasında yer alan reklam, birçok farklı aktivite olduğu anlamına gelir. Aslında daha yakından bakarsanız, pazarlamanın birçok yönden reklam ve satışla örtüştüğünü görebilirsiniz.
Müşterilerin şirketinizden veya markanızdan ne beklediğini gerçekten biliyor musunuz? Aynı müşterilerin sunduğunuz ürün/hizmete körü körüne güvenebileceğini mi düşünüyorsunuz? Ürününüz veya hizmetiniz için son incelemeyi ne zaman aldınız? Şikâyet üzerine bir yorum muydu yoksa bir iltifat mı?
İşletmeler için pazarlama faaliyetleri, bir şirketin pazarda kalsın ya da kalmasın geleceğini belirleyen en temel unsurlardan biridir. Pazarlama, ürününüz/hizmetiniz için talep, ilgi, itibar, rekabet veya daha fazlasını yaratmak ve sürdürmek için kullanılan bir araçtır. Bir şirket pazarlama çabalarından ne kadar vazgeçerse, satış eksikliği nedeniyle yok olma olasılığı o kadar artar. Peki ama online pazarlama kanalları nelerdir?
Online Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Bir pazarlama terimi olan SEO olarak kısaltılan bu pazarlama tekniği, dijital pazarlama kanalları arasında olmazsa olmazlardandır. Özetle; SEO, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak amacıyla yapılan her şeydir. Makalenizin konusuyla ilgili en popüler Google kelimelerini metin içinde kullanmak, o metni SEO uyumlu içeriğe dönüştürmenize olanak tanır.
*İçerik Pazarlaması:İçerik pazarlaması bilindik bir pazarlama terimi olarak, bir ürün veya hizmetin blog veya sosyal medya pazarlaması amacıyla oluşturulmuş içerikle pazarlanmasıdır. Bir hizmetin veya ürünün reklamını yapan makalelerin yanı sıra, bunları kimin kullandığını gösteren görseller veya bir ürünle ilgili fotoğraflar da içerik pazarlaması kapsamındadır.
Sosyal Medya:Sosyal medyanın günümüzde en çok kullanılan iletişim kanalı olduğu inkâr edilemez. Bu adım dijital pazarlama terimleri ve kanalları arasında en önemlilerinden biridir. Ancak sosyal medya alanı gerçekten deneyim ve dikkat gerektiriyor. Hedef kitleye göre kurumsal veya açık sözlü dil ve yöntem kullanılabilir. Sosyal medyada kullandığınız görsellerin istediğiniz kalitede veya içerikte olması çok önemlidir.
E-posta Pazarlama: Bu, kampanyaları müşterilere iletmek için yaygın olarak kullanılan bir kanaldır. E-posta pazarlama, müşterilere belirli zamanlarda promosyon kampanyaları sunmanın çok etkili bir yoludur. Kolektif ama bireysel ilerleme açısından da çok faydalıdır. Alternatiflerine göre çok düşük maliyetlere ek olarak B2B pazarlamada en etkili yöntemdir. Sektörde en çok kullanılan pazarlama terimleri arasında yer alır.
- Grok 3 Nedir? Nasıl Kullanılır ve Ne İşe Yarar?
- İnternetten Para Kazanmak | Online Para Kazanma Yöntemleri – 2025
- SitePad Kurulumu | Hazır Web Sitesi
- Hazır Web Sitesi Aracı ile Hızlı ve Kolay Site Hazırlama
- WordPress Hosting Nedir? WP Web Hosting Özellikleri ve Fiyatı
- Cache Nedir? Cache Temizleme Nasıl Yapılır?
- SEO Hosting Nedir? SEO Hosting Özellikleri ve Fiyatları
- Bayi Hosting Nedir? Bayi Hosting Özellikleri ve Fiyatı
- Kurumsal Hosting Nedir? İşletmeler İçin Faydaları Nelerdir?
- Mail Marketing Nedir? Etkili Mailing Taktikleri Nelerdir?
Mobil Pazarlama:Akıllı telefon kullanımının artmasıyla günümüzde kitlelere ulaşmanın en kolay yollarından biri mobil pazarlamadır. Çok fazla kullanılan bir pazarlama terimi olarak bilinir. Tüketicilere SMS yerine mobil uygulamalar üzerinden anlık bildirimler gönderilerek, sosyal medya reklam kampanyaları düzenlenerek veya çeşitli yollarla mobil cihazlardan ulaşılarak oluşturulan bir pazarlama kanalıdır.
*Online Pazarlama Araştırması: Online pazarlama, arama motorlarında veya sosyal medyada yapılabilir. Bir web sitesini Google’da en iyi reklam olarak tanıtmak için yapılan reklam çalışması SEM (Arama Motoru Pazarlaması) olarak bilinir. Sosyal medyada reklam; Bir web sitesi, mobil uygulama veya marka bilinci oluşturma gibi birçok farklı amaç için kullanılabilir.
33 Maddede Pazarlama Terimleri
- 1. A/B Testleri: A/B testleri, aynı şeyin iki farklı versiyonunun performansını test eden ve ölçen testlerdir. Pazarlama terimleri içerisinde çok sık adını duyarız.
- 2. AdSense (Google AdSense): Web sitesi sahiplerinin, web sitelerine Google reklam ağı reklamları yerleştirmesini ve bunlardan para kazanmasını sağlayan Google platformu. Adsense’i web sitenize eklediğinize göre, şimdi web sitenize yerleştirilecek alakalı reklamlardan para kazanma zamanı.
- 3. Anahtar Kelime: Anahtar kelime, kullanıcının bir arama motorunda bilgi bulmaya çalışırken kullandığı belirli bir arama terimidir. Dijital ortamda çok gereksinim duyulan bir pazarlama terimi olarak karşımıza çıkar.
- 4. Anahtar Kelime Yoğunluğu.: Bir web sayfasının içeriğinde belirli bir anahtar kelimenin kullanılma yüzdesine “anahtar kelime yoğunluğu” denir. Önerilen anahtar kelime yoğunluğu, önemli bir SEO sıralama faktörüdür.
- 5. Başlık: Logo ve menüyü içeren bir web sayfasının üst kısmı veya bir web sitesinin kodunda web sitesi hakkında bilgi içeren HTML bölümü olarak kullanılan pazarlama terimleri içerisindedir.
- 6. Başlık Etiketleri (h1, h2, h3 vb.) : Web sitesi başlıkları ana konuları için kullanılır ve SEO’da önemli bir rol oynar. H1 Yan Başlık, H2 İsteğe Bağlı Başlık, H3 Altyazı Başlığı vb. şeklinde pazarlama terimleri içerisinde yerini alır.
- 7. Benzersiz Sayfa Görünümü: Tek bir oturumda birden çok kez görüntülenmiş olsa bile bir sayfayı bir kez sayar. Örneğin, birisi ana sayfanızı ziyaret ettikten ve ana sayfanıza döndükten sonra Hakkımızda sayfasına gittiyse, bu 1 ana sayfa görüntüleme olarak sayılır.
- 8. B2B Pazarlama: B2B pazarlama, şirketlerin diğer şirketlere ürün sattığı iş ilişkilerini tanımlar. Pazarlama terimleri içinde nadiren kullanılır.
- 9. Geri Bağlantılar – Bağlantı Kurma: “A” web sitesi B ve C web sitelerinden geri bağlantılar alıyorsa, bu geri bağlantılar A web sitesi için güvenilirlik sağlayabilir ve bir SEO sıralama faktörü olarak işlev görebilir. Güçlü geri bağlantılara sahip sayfaların reklamı Google tarafından daha yüksekte duyurulur.
- 10. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Basitçe söylemek gerekirse, SEO; Bu, web sitenizin organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını ve trafik miktarını ve kalitesini artırmasını sağlayan süreçtir. Pazarlama terimleri içinde çokça kullanılır.
- 11. Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Arama Motoru Pazarlaması (SEM), SEO ve ücretli reklamcılık yoluyla web sitenize gelen trafiğin miktarını ve kalitesini artırma sürecidir. Basitçe söylemek gerekirse, SEO + Ücretli Arama Sonuçları = SEM.
- 12. Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP): Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP), bir kullanıcının bir arama motoruna bir terim girdiğinde gördüğü bir sonuç sayfasıdır. Genel olarak, belirli bir arama sorgusu için arama motoru sıralamanız ne kadar yüksek olursa, bir kullanıcının sonucunuzu tıklaması o kadar olasıdır.
- 13. Döviz Kuru: Dönüşüm oranı, belirli bir eylemi gerçekleştiren müşterilerin veya olası satışların yüzdesidir. Dönüşüm; Bu, bir bültene kaydolmaktan, satın alma yapmaktan veya bir e-kitap indirmekten herhangi bir şey olabilir. Pek çok pazarlama çabası müşteriyi satış hunisinde bir sonraki adıma taşımaya odaklandığından, dönüşüm oranı önemli bir pazarlama metriğidir.
- 14. Çekici Tasarım: Duyarlı tasarım, esnek sayfa düzenleri ve esnek görüntüler kullanan web siteleri oluşturmaya yönelik bir yaklaşımdır. Duyarlı bir tasarımcının, ekranın boyutunu belirleyerek tasarım yapması, ziyaretçilerin çıktı alması durumunda çıktıyı buna göre yönlendirebilmesini düşünerek web tasarım yapması gerekir.
- 15. Katılım Derecesi: Katılım oranı, içeriğin aldığı katılım düzeyini (beğeniler, yorumlar, yeniden paylaşımlar) tanımlamak için kullanılan bir sosyal medya metriğidir.
- 16. E-posta Pazarlama: Müşteri Adayları Oluşturmak ve Müşteri Adayları Oluşturmak için E-postayı Kullanma veya başka bir tür dönüştürme. Bültenler, etkinlikler, pazarlama teklifleri ve duyurular farklı e-posta pazarlama türleridir.
- 17. Elektronik Ticaret (e-ticaret): Elektronik ticaret anlamına gelir ve İnternet üzerinden gerçekleştirilen bir işi, örneğin doğrudan bir tüketiciye ürün ve hizmet satan bir çevrimiçi mağazayı tanımlar.
- 18. Harekete Geçirici Mesaj Düğmesi: Harekete geçirici mesaj düğmesi, bir şirket tercih ettiği dönüşüm yolunda ilerlerken kullanıcıları yönlendirmek ve ödüllendirmek için kullanılan bir web sitesi veya uygulamadaki bir düğmedir. Şimdi Satın Al ve Burayı Tıklayın düğmeleri, harekete geçirici mesaj düğmelerinin örnekleridir.
- 19. Google Analitik: Bir internet platformu işlevinin neredeyse her etkinliğini tahlil etmek için kullanılan, Google tarafından oluşturulan bir analiz platformudur.
- 20. Google Ads (Google Ads (AdWords olarak da bilinir): Google’ın reklam verenlerin arama ve görüntüleme ağları aracılığıyla müşterilerle etkileşim kurmasını sağlayan çevrimiçi reklamcılık platformudur.
- 21. Google Benim İşletmem: Şirketleriniz arama sonuçlarında ve konum aramalarında görünecektir. Ad, adres, telefon numarası, web sitesi bağlantısı, açılış saatleri ve derecelendirmeler gibi önemli ticari bilgileri sağlamak için kullanılabilen bir Google platformudur.
- 22. Google Arama Konsolu: Eskiden Web Yöneticisi Araçları olarak bilinen Google Arama Konsolu, web yöneticilerinin bir web sitesinin arama sayfalarındaki görünürlüğünü ve Google botları tarafından nasıl dizine eklendiğini ölçmelerine yardımcı olur.
- 23. İzlenim: Reklam görüntüleme sayısı. Bu, tıklama başına ödeme reklam sistemindeki en popüler terimlerden biridir.
- 24. Görüntülü Reklamcılık: Reklamları göster; bloglarda, haber sitelerinde, sosyal ağlarda ve ağdaki diğer yerlerde görünür; resim, video, flash ve ses içeren çevrimiçi bir reklamdır.
- 25. Hemen Çıkma Oranı: Hemen çıkma oranı, web sitenizi ziyaret eden kaç kullanıcının “hemen çıktığını” gösteren bir ölçümdür. “Devre dışı bırakma”, kullanıcının diğer sayfaları ziyaret etmediği veya başka bir işlem yapmadığı bir ziyarettir.
- 26. İşaretçi (işaretçi): Bu, Google aramasında görüntülenebilmeleri için Google’ın taradığı ve kaydettiği tüm web sayfaları için geçerlidir. Index, bir web sayfasının Google tarafından kendi sistemine kopyalanmasıdır.
- 27. İnternet Formu (web formu): Web formu, kullanıcıların veri girmesine ve ardından işlenmek üzere bir sunucuya göndermesine izin veren bir web sayfasındaki bir formdur. Web formları, iletişim bilgilerini toplamak ve okuyucuları haber bültenlerine dâhil etmek için kullanılır.
- 28. Kalite Göstergesi: Kalite düzeyi; Bir reklamın TO’su, anahtar kelime alaka düzeyi, açılış sayfası alaka düzeyi ve diğer faktörler tarafından belirlenir.
- 29. Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcı deneyimi, kullanıcıların web siteniz, hizmetiniz veya ürününüzle nasıl etkileşime girdiğini ve nasıl algıladığını ifade eder.
- 30. Kullanıcı Arayüzü: Kullanıcı arayüzü, bir web sitesi veya uygulamanın uygun ve verimli kullanımını sağlayan yazılım veya web uygulamalarını ifade eder.
- 31. Kayıp Oranı: Kayıp oranı, toplam müşterilerinizin yüzdesi olarak her ay kaç müşteri kaybettiğinizi gösterir. Şirketin Haziran başında 100 müşterisi ve sonunda sadece 90 müşterisi olsaydı, kayıp oranı %10 olurdu.
- 32. Organik Arama: Organik aramalar, bir arama motoruna bir arama sorgusu yazdığınızda görünen web sayfalarının listeleridir. Görüntülenen sonuçlar, kullanıcının arama sorgusuyla tam olarak eşleşir.
- 33. Ortalama Seans Uzunluğu: Ortalama oturum uzunluğu, kullanıcıların web sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini ifade eder. Biri 3 dakika, diğeri 1 dakika olmak üzere iki kullanıcınız varsa, ortalama oturum süreniz 2 dakikadır.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain satın al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için bulut sunucu kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz en iyi hosting paketine sahip ol.