Dev arama motoru Google; bu yıl düzenlediği Geliştirici Konferansı’nda, Google Glass’ın yerine geçebilecek yeni ürününü tanıttı. Gözlüğün piyasaya ne zaman sürüleceği ile ilgili kesin bilgi verilmezken, yeni AR gözlüğü ilk örneğinin gösterimini yaptı. Gösterimde gözlüğün bazı özelliklerine vurgu yapan kısa videolarla, gözlük hakkında bilgilendirici bir sunum yapıldı. Ar gözlüğünün tanıtımı esnasında, gözlüğün gerçek zamanlı dil çevirisi özelliğinin takipçilere gösterilmesi ilgi uyandırdı.
Tanıtım videosunda gözlüğü takan kullanıcı; karşısındaki kişi konuştuğunda, konuşmanın eş zamanlı çevirisi kullanıcının görüş alanında belirdi. Bu şekilde farklı dilde konuşan kullanıcıların, birbirleriyle rahatlıkla iletişim kurmasının mümkün hale gelebileceğinin haberi verilmiş oldu. Yenilikleriyle teknolojiye yön veren Google; AR gözlüğüyle, pek çok kullanıcının hayatına bambaşka bir boyut kazandıracak gibi görünüyor.
Ar Gözlüğü Teknolojisinin Özellikleri
Gerçek hayatın üzerine inşa edilmiş şekilde tasarlanan AR gözlüğünde; gerçek dünyada bulunan çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen görüntü, ses, grafik ve GPS verileriyle geliştirilmiş, canlı ya da dolaylı şekilde fiziksel hali görülmektedir. Ar gözlüğü teknolojisi kullanıcılar tarafından sevilecek bir dizayna sahipken; gelecekte eğitim, sanayi, sağlık, mimari, tekstil, eğlence alanlarında daha fazla kullanılır hale gelecektir.
Gerçek dünyanın sanal dünyada tasarlanmış olması, kullanıcıyı bu sanal dünyanın içine çekmekte ve sanal dünyada da, gerçek dünyada yaşama hissini vermektedir. 3D görüntüler, animasyonlar, bu sanal gözlüklere eklenerek, daha fonksiyonlu bir sanal gerçeklik yaratılabilmektedir. Bilgisayar ortamında dijital bilgilerin üst üste eklenmesiyle, kullanıcının gerçek dünya sahnelerini burada görmesi mümkün olmaktadır.
Kullanıcılar AR gözlüklerini taktıkları andan itibaren; bulundukları ortamdan izole olarak, bu yeni dünyanın gerçekliğini yaşamaya başlarlar. Bu özelliğiyle pek çok sektörde kolaylık sağlamasıyla; daha fazla kullanılır hale gelmesi, gelecek zamanda mümkündür. Ar gözlüğü teknolojisi sayesinde, günümüzde insanlar bulundukları yerden, dünyanın pek çok yerine gidebilme imkanına sahip olmaktadır. Deneyimlemek istedikleri her türlü aktiviteyi, bu gözlüklerle rahat bir ortamda yaşayabilirler.
- LiteSpeed Cache ile İmaj Optimizasyonu
- Google Dijital Atölye
- Mailing Tasarımı Nasıl Yapılır? Mail Marketing’de Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Fiber İnternet Nedir? Hızlı İnternet İçin Fiber Dünyasını keşfet!
- WiFi6E Nedir? İnternet Dünyasına Getireceği Yenilikler Nelerdir?
- Veri Güvenliği ve Bulut Sunucuları: Riskler ve Çözümler
AR gözlüğü teknolojisi; dış ortamı da aynı anda görebileceğiniz bir sistem şeklinde, fiziksel bir ortamdan yararlanılarak tasarlanmıştır. Kullanıcının gerçek dünyadaki algısını değiştirmek yerine geliştirmeye yönelik üretilmiştir. Kullanıcıyı düşünen yazılımlar için; geliştiricilerle beraber, büyük teknoloji devlerinin desteğiyle büyümektedir.
Kullanıcının ekranına verileri sunan şeffaf bir teknoloji olmasıyla, kullanıcıyı normal bakış açısından başka şekilde bakmasına gerek duymadan, başka bir dünyaya çekmektedir. Aynı ekrandan yüzlerce görüntü elde edilebilmektedir. Ek veri olarak görüntülenen rota, konum, kara nokta, plan, diğer kullanıcılarla cihaz üzerinden sohbet, 3D görüntüler ve videolar yer almaktadır.
Holografik görüntüler üzerine tasarlanmış Ar gözlüğü teknolojisi, kullanıcıya karma gerçeklik algısını sonuna kadar yaşatmaktadır. Kullanıcının yer aldığı gerçek dünya üzerine yerleştirilen 3 boyutlu hologram görüntüleri, ışık kırınımı tekniği ile oluşturulmuştur.
AR ve VR Gözlükleri Arasındaki Farklar
AR ve VR gözlükleri birbirleriyle bazı durumlarda karıştırılabilmektedir. İkisi arasında temel fark, gerçekliğin değişme seviyesi denilebilir. AR gözlüğü teknolojisi gerçek dünya hakkında bilgi verirken; VR gözlükleri ise, farklı bir gerçekliği simüle etmektedir. VR gözlükleri bundan dolayı, daha çok sürükleyici ekipman kullanımı anlayışını benimsemiştir. Donanım, hoparlör özellikleri; içeriğinde yer almaktadır. Bazı durumlarda, donanım, dokunsal uyarımı sağlayan vücut kaplamaları bulunmaktadır.
AR gözlüğü teknolojisi, VR’a göre daha avantajlı denilebilir. Kullanıcının ek bilgilerin avantajıyla çalışmasına, eğlenmesine çevrelerindeki dünyayla etkileşime girebilmesine olanak sağlamaktadır. AR gözlüklerinin eğitim ve çalışma hayatıyla işbirliği içinde olması; uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde, farklı coğrafyalardaki insanları bir araya getirebilmektedir. Bu iki teknoloji arasındaki farklar hakkında insanların kafaları karışsa da; VR denildiğinde, insanların aklına fiziksel ortamı başa takılan bir ekranla, dijital dünyaya dönüştüren bir teknolojik özellik gelmesinin, bu kafa karışıklığının önüne geçeceğini söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır.