Makale Başlıkları
Dünyada bilişim teknolojilerde öncü olan Huawei geçtiğimiz hafta Huawei Türkiye iş ortakları konferansını yaptı. Pandemi sebebiyle konferans çevrimiçi gerçekleşti ve yarım günlük bir etkinlik, tanıtım serisi yapıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Huawei Türkiye genel müdürü Jing Li Türkiye iş ortaklarına teşekkür ederek ve iş birliğinin bilişim için önemine vurgu yaparak konuşmasına başladı.
Jing Li soruları cevaplarken Huawei’nin büyüme ve kar payı için şu açıklamaları yaptı: “Huawei birçok zorlukla karşı karşıya kaldığı 2020’de de büyümesini sürdürdü. Huawei’in 2020 satış geliri 136,7 milyar dolara ulaşırken, şirket yıllık bazda %3,8 oranında büyüdü. Huawei Türkiye piyasasında da bu başarıyı sürdürdü. Huawei’in başarısı sadece Huawei çalışanlarının çabalarına değil, iş ortaklarının büyük desteğine de bağlıdır” açıklamalarına yer verdi.
Huawei iş ortakları konferansında Huawei yöneticileri Huawei Türkiye AR-GE merkezi’nde 700 mühendis ve araştırmacının yeni akıllı teknolojik ürünler üzerine çalışmalar yaptığını belirtti. Firma yetkilileri Türkiye’dekİ kalifiye iş gücünü büyüterek, Türkiye gibi önemli bir pazarda bilişim ekosistemine yapacağı katkılara devam edileceği açıklamalarını da yaptı. Etkinlik boyunca Huawei yetkilileri ve iş ortakları arasında görüş alış verişleri yapılıp, yapılacak yeni çalışmaların artması için belirli yol haritaları çizildi.
Huawei Türkiye genel müdürü Jing Li Türkiye yatırımlarının hızlanarak devam edeceğini belirterek iş ortaklarının Huawei ile çalışmaya devam etmelerini isterken şu açıklamalarda bulundu: “İş ortaklarımızın sağlıklı bir işbirliği ekosistemi oluşturmak için Huawei ile birlikte çalışmaya devam etmesini arzu ediyoruz. Huawei, iş ortaklarının dijital platform ve araçlarla proje yönetimi yeteneklerini geliştirmelerine, operasyonel verimliliklerini artırmalarına ve iş süreçlerini basitleştirmelerine destek olmaya devam edecek. İş ortaklarımızla birlikte yeni iş alanlarını genişletecek ve yeni işbirliği modelleri geliştireceğiz.”
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Nerede?
Huawei Türkiye merkezli ilk Ar-Ge merkezini 2009 yılında İstanbul’da açmıştı. Huawei markası bu Ar-Ge merkezini kurduktan sonra yaptığı 170 milyon yatırımla Çin’den sonra yazılım geliştirme alanında ikinci en büyük Ar-Ge merkezi haline getirmişti. İstanbul Ümraniye’de açılan ikinci büyük Ar-Ge Merkezi’nde çalışanların yüzde 91’i yerel çalışandan oluşmaktadır. Huawei’nin Türkiye yaptığı yatırımlar ve satın almalar sonucunda ciddi bir vergi ödemesi yaptığı bilinmektedir. Dünyada önde gelen yazılım şirketi unvanına sahip olan Huawei mühendis ekibiyle nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka, bulut ve akıllı/güvenli şehir teknolojilerini üretiyor.
Huawei’nin Türkiye’de ikinci büyük Ar-Ge merkezini kurmasındaki en önemli etken İstanbul’un jeopolitik, iş gücündeki yeri ve gelişmiş sanayisi yer almaktadır. Ayrıca şirketin sağladığı istihdam oranının sağladığı katkıların göz ardı edilmediği ve bu istihdamın artırılması için çalışmaların yapıldığı da bilinmektedir. Yine Huawei Türkiye geliştirdiği teknolojiler ile ülkemizin 2023 hedeflerini desteklediği ve bunun için üzerine düşen gerekliliği yaptığı bilinmektedir. Huawei İstanbul Ar-Ge Merkezi’nde Openlab programının sağladığı destek ile 40’a yakın Türk teknoloji firmasıyla birlikte yerli teknolojileri üreterek Türkiye’nin 5G dönüşümüne hızla ilerlemesini sağlamaktadır.
Huawei Türkiye Yatırımları Nelerdir?
Bilişim teknolojileri lideri Huawei’nin Türkiye’ye yaptığı en büyük yatırımı ikinci büyük Ar-Ge Merkezi’ni İstanbul’da açması gösterilirken, bu Ar-Ge Merkezi’nin çatısı altında Türkiye’nin ekonomisine ve teknolojisine katkı sağlayacak pek yatırımı daha bulunmaktadır. Huawei Türkiye ekibi ile birlikte yaptığı çalışmalarla dünyanın dört bir yanına yaptığı ihracatlarla Türkiye’nin dünyada ihracat payını artırırken, dünyada Türkiye’nin bilişim alanında saygın bir konuma gelmesinede katkı sağlamaktadır.
Huawei Türkiye genel müdürü Jing Li; 10 yıl içinde Türkiye’ye 520 milyon TL yatırım yaptıklarını söyleyerek,
Türkiye’nin kendileri için durduğu yerin önemini belirtmişti. Dünyanın geçtiği zorlu pandemi sürecinde Huawei Türkiye yatırımlarının attığına dikkat çekmişti. Pandemi sürecinde Huawei 200’den fazla mühendis istihdamı yaparak, iş sektörüne yeni mühendislerin katılmasını sağlamıştır.
Pandemi ile birlikte insanlar evden daha fazla zaman geçirirken artan ağ trafiğine desteklemek için Huawei Türkiye hızlı yatırımları ile iletişim ağların hızlanmasını sağlayarak, vatandaşların kaliteli hizmetler almasına olanak sağlanmıştır. Salgın döneminde online olan eğitim sistemi içinde 4.5 G yatırımları yapan Huawei aynı zamanda dijitalleşmek isteyen birçok KOBİ’nin dijital dönüşüm süreçlerini destekleyerek esnafın yanında olmuştur.
Dünya çapında 170 ülkede 194 bin çalışanı ile büyük yatırımları olan Huawei başta Türkiye olmak üzere bütün merkezlerinde yaptıkları ile ilgili şunları söyleyen Jing Li “Gelişmiş mobil çözümlerimizle mobil operatörlere hizmet veriyor ve telekomünikasyon sektörünün gelişimi için çalışıyoruz. Kamu kurumları ve özel işletmelerle birlikte; finans, enerji, ulaşım ve imalat gibi sektörlerin dijitalleşmesi de faaliyetlerimiz arasında yer alıyor. Akıllı cihazlarımızla tüketici ürünleri özelinde de önemli ürün ve çözümler sunuyoruz.
Misyonumuzu, tamamen bağlantılı, akıllı bir dünya için; her insana, eve ve kuruluşa dijital teknolojileri sağlamak olarak belirledik. Türkiye de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde bu misyona tamamen bağlı kalıyoruz. 2021 yılında mobil operatörler, kamu kuruluşları, özel sektör ve KOBİ’ler ile ağ, yapay zeka, 5G uygulamaları, bulut teknolojileri ve veri merkezleri alanlarındaki işbirliğimizi derinleştireceğiz.” Açıklamasıyla yatırım yaptıkları alanların altını çizmişti.