Intel çip krizine el atıyor. Çip krizinin etkileri özellikle pandemi süreci ile birlikte kendini hissettirmeye başladı. Yazılım ve teknoloji alanında hizmet veren dünyadaki bir çok teknoloji firması çip krizi nedeni ile üretime ara vermek zorunda kaldı. Bir çok firma ise üretim kapasitesini düşürmeye başladı. Bu durum hem tüketici tarafında ürüne ulaşmak konusunda sıkıntılar çıkartırken, fiyatların da yükselmesine neden oldu.
Hatta dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden BMW artık araçlarda dokunmatik multi medya sistemleri kaldıracağını açıklamıştı. Bu gelişme bile çip krizinin dünyadaki etkilerinin ne denli önemli boyutlara geldiğini net bir şekilde göstermektedir.
Çip krizi sebebi ile özellikle bilgisayar donanımları üreten firmalar, otomotiv markaları ve elektronik kart ile çalışan pek çok cihazın üreticileri çip tedarik zincirinin kırılması ile birlikte üretim alanında zor günler geçirdi. Son dönemlerde çip üretimi dünya genelinde artışa geçmiş olsa bile hala tam olarak talep edilen oranda değil.
Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Intel, çip krizinin dünyadaki etkileri azaltmak için kolları sıvadı. Intel, Almanya’da büyük bir çip fabrikası kuracağını açıkladı.
- LiteSpeed Cache ile İmaj Optimizasyonu
- Google Dijital Atölye
- Mailing Tasarımı Nasıl Yapılır? Mail Marketing’de Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Fiber İnternet Nedir? Hızlı İnternet İçin Fiber Dünyasını keşfet!
- WiFi6E Nedir? İnternet Dünyasına Getireceği Yenilikler Nelerdir?
Intel, Avrupa Birliği’ndeki (AB) yarı iletkenlerin AR-GE ve imalatı için 80 milyar avroluk yatırım planının ilk detaylarını açıkladı. Buna göre, ABD’li şirket, küresel otomobil üretiminde önemli rol oynayan Almanya’da 17 milyar avroluk bir çip fabrikası kuracak. Intel, ayrıca, İrlanda’daki mevcut çip fabrikasını, Fransa’daki tasarım ve AR-GE merkezini ve İtalya’daki paketleme tesisini güçlendirmek için toplam 16 milyar avro harcayacak.
Doğu Almanya’daki Magdeburg kentinde kurulacak çip fabrikasının inşaatına gelecek yılın ilk yarısında başlanması ve üretimin 2027’nin sonunda devreye alınması planlanıyor. Fabrikanın inşaatında 7 bin, fabrika tamamlandığında ise 3 bin kişiye istihdam sağlanacak. Şirket, Eylül 2021’de, gelecek 10 yıl içinde Avrupa’ya 80 milyar avroya kadar yatırım yapabileceğini duyurmuştu.
Bu gelişme ile birlikte özellikle bilgisayar teknolojileri ve otomotiv sektörünün çip kaynaklı üretim sorunlarının önüne geçilebilir gibi duruyor. Ancak fabrikanın tam kapasite üretime geçmesi için yaklaşık 5 yıl var. Bu süre içerisinde üretim zincirinin devamı için daha farklı gelişmeler yaşanabilir.