yazilimci olmak 1

IT Uzmanı Olmanın Püf Noktaları

IT Uzmanı nedir sorusunun cevabını vermeden önce IT nedir? kısaca bunu açıklayalım. IT (Informatıon Teknology) yani Enformasyon Teknolojileri, herhangi bir cihaz, depolama aracı, ağ ve fiziksel cihazların kullanılmasıyla dijital bilgilerin yapılandırılması, işlenmesi, oluşturulması ve muhafaza edilmesini kapsayan yerdir.

Zaman ilerledikçe hızla gelişen ve büyüme gösteren bilişim ve teknoloji alanı, bilişimi ve teknolojiyi daha canlı ve etkin yapmak için zamanla bu alanda profesyonel kimselere gereksinim duymaya başlamış, bu sayede IT adı verilen Enformasyon Teknolojileri (Informatıon Teknology) programını meydana getirmiştir. Hızlı şekilde ilerleyen bu program, farklı bir iş alanı çıkarmış ve kuruluşlarda IT ile ilgili kısımlar, departmanlar oluşmuştur.

IT Uzmanı

IT Nedir?

IT (Informatıon Teknology)’nin yani Enformasyon Teknolojileri ‘nin nasıl bir şey olduğu öğrenmeden önce, enformasyon kelimesinin ne olduğu bilinmelidir. Enformasyon, bilgi ve veri ile karıştırılmış olsa da, genel olarak, belirli ve dar kapsamdaki bir mevzuyu ölçme, deney, gözlemleme, araştırma ve istihbarat konularının toplanması ile meydana gelen bir bilgi bölümüdür.

Bundan dolayı pek çok verinin derlenmesi sonucu meydana gelen enformasyonlar da bir araya toplanarak bilgiyi ortaya çıkarırlar. Böylece Enformasyon Teknolojileri ise, gelişen bilişim teknolojileri kapsamında çeşitli çözümler üreten, kayıt, depolama, sorgulama, düzenleme ve kısaltma süreçlerinden geçerek meydana getirilen dosyaları işleyerek enformasyona dönüştürmeyi gerçekleştiren ve bu süreçte sorunları çözmeyi sağlayan bir program türüdür.

İnternetin Temelini Oluşturan İletişim Ağları 

IT nedir sorusunun cevabı, network olarak da bilinen bilgisayar ağları ve iletişim, internetin temelini meydana getiren iletişim ağları anlamına gelir. Bilgi gönderme ve paylaşma ihtiyaçlarından meydana çıkan network dünyası, dünya çapında 2 milyardan çok olan kişisel bilgisayarı ve sunucuları birbirine bağlar. Böylelikle, meydana gelen ve iletişim ağlarının en büyüğü olan dijital platform, bütün teknolojinin temelini meydana getirir.

domain-indirim

Devamlı ilerleyen bilişim teknolojileriyle beraber IT uzmanı görev tanımı da genişlemektedir. Enformasyon Teknolojileri de denilen IT nedir sorunun oluşumlarından olan sistem bölümü ise sunucu, sanallaştırma teknolojisi, veri tabanı ya da depolama gibi işlemleri kapsar. Pek çok farklı amaçlar için oluşturulan sunucuların, dosya paylaşımı, e-posta hizmeti, dijitallerin işlevini sağlayan web hizmetleri, uzak depolama ya da online yazılım işlevini sağlayan cloud işlemleri gibi farklılıkları her daim kullanır.

IT Uzmanı nedir

IT Uzmanı Nasıl Olunur?

İlerleyen teknoloji ile beraber pek çok farklı meslek ve uzmanlık bölümleri kişilerin yaşamına girmiştir. Gerek özel kuruluşların gerekse kamu hizmetleri olsun, ödeme bilgi ve evrak edinme, beyan, başvuru, oylama veya anket gibi çoğu uygulamalar sosyal medya üzerinden yapılmaktadır. Bu anlamda hizmetlerin kesintiye uğraman işlev yapması için sorumluluk alan bilişim bölümünde birtakım konuların çok iyi bilinmesi gerekir.

Elektrik, elektronik mühendisliği, haberleşme mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği gibi alanları bitiren kişilerin seçenek olarak belirlediği IT bölümü, yüksekokulların veya meslek liselerinin alakalı bölümlerinden mezun olan öğrenciler de bu mesleği yapabilirler. Ayrıca IT nedir sorusunun yanı sıra IT uzmanı merak edilen konular arasında. IT uzmanı olmak için kendini geliştiren kimseler de bu alanda görev yapabilirler.

IT Uzmanı Kursu

IT nedir sorunun cevabı ile bu alanda uzman olmak isteyen bireylerin bu alanda kendilerini geliştirmelerine okul yıllarında başlamaları çok önemlidir. Ayrıca IT uzmanı olmak için IT uzmanı kursu gibi öğretim programlarına katılabilir ya da internet üzerinden online ders veren eğitimlerden fayda sağlanabilir. Gereği kadar bilgi donanımı olan kişilerse bu anlamda uluslararası sınavlara iştirak ederek sertifika sahibi olabilirler.

Bu alanda uzman olabilmek için kısaca, üniversitenin 4 yıllık lisans alanından okul bitirmek şarttır. Bunun içerisinde elektrik ve elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği ile endüstri mühendisliği ön plana çıkmaktadır. Çeşitli kurum ve kuruluşlar bu anlamda kişisel yeteneğe yönelik beceri bazında görev yapacak çalışanlar aramaktadır.

Bundan dolayı örgün eğitim dışında bunun yanı sıra bilgisayar mevzusunda özel eğitim sertifikasına sahip olan kimseler, iş bulma mevzusunda daha avantajlı duruma gelmiş oluyorlar.

IT Uzmanı Sorumlulukları Nelerdir?

Devamlılığını sürdüren bilişim sistemleri ile birlikte, IT uzmanı olmak anlamı da fark gösterir. Bilgi oluşturma, sorgulama, sıralandırma ya da özetleme ile bu konuya uygun analiz yapan IT uzmanları, sorun çözme odaklı işlev yapar. Bunun yanında bir veri alanının bütün gereksinimlerini ön planda tutan IT uzmanları raporlama ve listelemeyle bir iş programı oluşturarak işlemin, teknoloji anlamında geride kalmasını önler.

IT Uzmanı

Bunun için ise, fiziksel olarak donanım eklenmesi ya da önemli yazılım güncellemeleri gibi işleri meydana getirir. Bu alanda bölümüne göre profesyonelleşen IT çalışanları network sistemlerinin dizaynını, konfigürasyonunu, bakım ve idamesini yaparken, sunucu işlemlerinin kurulumu ve işletmesini de sağlar. Fiziksel donanımlardan yetkili IT uzmanı, sorun ve onarım işlemlerini yaparken, yazılımcı bir uzman gereken madde güncellemelerini yazar veya testini yapar.

IT Uzmanı Sorumlulukları

  • Bilgisayar programlanmasında hizmet sunmak
  • Bilgileri yapılandırmak amacıyla düzene sokma uygulamasını yapmak
  • Bilgisayar sistemleri mevzusunda algoritma meydana getirmek
  • Donanım ile yazılım güncellemesi gerçekleştirmek
  • İşletme içerisindeki bilgisayarlar arasında network alanı geliştirmek ve kurmak
  • Çalışır halde bulunan sistemler arıza çıkardığı zaman, sorunları belirlemek, tespit etmek ve çözüm arayışına gitmek
  • Bilgisayar sistemleri mevzusunda departmanlar içerisinde bağlantı oluşturmak ve düzenlemeler yapmak.

Bu biçimde birçok çeşitli görevi ile birlikte bilişim alanında, gelişim uzmanlarının çok fazla gerekli sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumluluklarla birlikte pek çok farklı kuruluşta görev yapma olanağı elde edilir. IT nedir sorusu uzman olmak isteyen kişilerin merak konusudur.

IT Uzmanı Kimdir?

IT uzmanı görevi, büyük kurumların bilişim sistemlerini, daima aktif tutmakla yükümlüdür. Bilgisayar ağları, sistem, fiziksel donanım, sesli ve görüntülü iletişim, yazılım ya da güvenlik gibi bütün oluşumları idare eden IT uzmanı, hizmetlerin sürekli aktiflik göstermesini sağlar. Bu anlamda kariyer yükselişlerine IT uzmanı olma yolunda ilerleyen kişiler, bu alanda devamlı kendilerini geliştirerek, çıkan son teknoloji ürünler ile kişiler arasında gidiş geliş işlemini gerçekleştirir.

Bilgi donanımı ve deneyimleriyle bilişim sistemlerinin canlı olmasını gerçekleştiren IT uzmanı çalışanlar, teknolojinin her yönde insanlığa hizmet sunmasını sağlar. Matematiksel ve istatistiksel düşünme yeteneğine sahip IT uzmanları, bileşim mevzularını tecrübe ile inceler. Sorumluluk duygusuyla işlerini yürüten IT uzmanları, ekibiyle iş birliği içerisinde farklı sistemlerin dizaynında ve idaresinde bulunurlar.

IT Uzmanı

IT Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Devlet kurumları ya da oldukça büyük kuruluşların veri binalarında görev yapan IT uzmanları, 3 ya da 4 bin ila 25 bin arasında farklılık gösteren maaşa sahip olurlar. Hatta yurt dışında faaliyet gösteren bir kuruluşun Türkiye müdürlüğüne bu sayı daha da çok artış gösterebilir. Kısaca IT uzmanı maaşı, bütünüyle faaliyet gösteren kuruluşun kurumsal yapısıyla alakalıdır.

Yüksek olmayan bir maaşla göreve başlayan bir IT uzmanı aldığı eğitimler sonucunda sahip olduğu sertifikalar ve deneyim sayesinde daha çok yukarı düzeye erişebilir. Saha projeleri, veri merkezi uygulamaları, yazılım ve test işlemleri, son kullanıcı problem merkezleri, test alanları, çağrı merkezleri ya da sistem dizaynı gibi bölümlerde görev yapan IT uzmanları, yöneticilik alanında da hizmet verebilir. Bulunduğu pozisyon ve görev alanı IT uzmanı maaşını etkileyen önemli faktörlerdir.

Alastyr Teknoloji, domain sorgulama, web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve datacenter hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön