Makale Başlıkları
İşletmenizin ayakta kalması ve sürdürülebilirliği adına orijinal bir marka sahibi olması çok önemlidir. Markanızı resmi bir şekilde koruma altına almanız ve bu markayı belgelendirmeniz gerekir. Tescilli marka elde edilmesi için çok fazla emek ve zaman harcansa da elde edilecek marka hepsine de değer. Marka tescil sonrasında markanın büyümesi ve tanıtılması da emek isteyen bir süreçtir.
Marka Nedir?
Marka, bir ürün ya da işletmenin geniş kitleler tarafından tanınmasına ve rakiplerinden ayrılmasına yardımcı olan, çeşitli şekil, resim, yazı ve sayılar ile ifade edilebilen, aynı zamanda basılıp çoğaltılabilen işaret ve sembollerdir. Tüketiciler, kendilerine sunulan ürün ve hizmetler ile ilgili herhangi bir karar verirken markanın rolünü oldukça önemser.
İşletmelerin sahip olduğu marka özelliklerinin markanın hakkı ile korunarak taklit edilmemesi önemli bir kriterdir. Bu yüzden, marka tescil işlemlerini zamanında ve doğru bir şekilde yürütmeniz gerekir. Çünkü marka tescili bir işletmenin görünür olması, iyi bir şekilde temsil edilebilmesi, rakiplerinin önüne geçmesi ve tüketiciler tarafından hatırlanması açısından oldukça faydalıdır.
Marka Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Marka oluşturma aşamasında markanızın sadece tanınmasına yönelik yürüttüğünüz faaliyetler yeterli değildir. Markanızın insanların aklında kalması yanı sıra markalaşma çabalarınızı benimsemeleri de çok önemlidir. Markalaşırken kelimelerinizi özenle seçmeli ve geleceğe yönelik olarak hareket etmelisiniz. Ticari itibarınız için marka seçerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Bunlar:
Akılda Kalıcı Olmalı
Marka ismi belirlerken tercih ettiğiniz ismin ilgi çekici ve akılda kalıcı olmasına dikkat etmelisiniz. Çeşitli platformlarda, markanızı gören tüketicilerin sonraki zamanlarda da markanızı hatırlatmaları çok önemlidir. Bu nedenle hatırlatmayı zorlaştıracak şekilde karmaşık, uzun marka isimlerinden ve görsel seçimlerinden kaçınmanız gerekir. Ayrıca akılda kalıcı ve kolay bir marka ismi seçmeye özen göstermelisiniz.
Benzersiz Olmalı
Markanızın tüketicilere uygun şekilde hitap etmesi için benzersiz olması gerekir. Örneğin, farklı bir firmanın ismine ya da söylemine benzeyen bir marka tasarımı tercih etmeniz, tüketicilerin yanlışlıkla diğer firmaya yönelmelerine neden olabilir. Ayrıca markanızın ismini SEO kurallarına göre belirlemelisiniz. Bu nedenle markanızda rekabet gücü fazla olan kelimeleri kullanmamalısınız.
Hedef Kitlenize Hitap Etmeli
Markanız yalnızca harf, logo veya renklerden oluşan bir simge değildir. Markanız, hedef kitlenize başarılı bir şekilde hitap etmeli ve onları markanız hakkında heyecanlandırmalıdır. Marka oluşturmadan önce mutlaka hedef kitlenizi tespit etmeli ve bu kitleye yönelik bir isim belirlemelisiniz. Böylece hedef kitlenize yönelik ürün ve hizmet sunmak sizin için daha kolay olur.
Marka oluştururken, markanızın aynı zamanda ileriye dönük olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü ilerleyen yıllarda işletmeniz büyüyebilir ve farklı alanlara yönelebilir. Böyle bir durumda markanızın büyüyen işletmenizi temsil ve ifade edebilmesi gerekir. Markanızı belirlerken çok fazla sınırlayıcı olmamasına dikkat etmelisiniz. Böylece işletmenizin farklı alanlarda yatırım yapabilmesine olanak tanımış olursunuz.
Marka Tescil Nedir?
Marka patenti ya da marka patent ifadeleri günümüzde çok yaygın kullanılmayan tabirlerdir. Bu ifadeler yerini marka tescili tanımına bırakmıştır. Marka tescili, markanın başkaları tarafından kullanılmasını önleyen ve markanıza ait haklarınızı koruyan bir işlemdir. Marka tescil işlemi ile lisans verme, marka devretme ve miras bırakma gibi hakları da elde etmiş olursunuz.
Patent işlemleri genelde marka tescil işlemleri ile karıştırılabilir. Ancak bunlar birbirinden farklı iki kavramdır. Patent; yeni bir fikir veya icadın korumaya alınmasını sağlar. Marka tescil ise yeni bir ürün veya hizmet için uygulanan bir prosedürdür. Diğer bir deyişle, marka tescil etme işlemi marka patenti daha özel bir halidir.
Marka Tescil Nasıl Yapılır?
Marka patenti olarak da bilinen marka tescil işlemi için sizden istenen belgeleri doğru ve eksiksiz olarak doldurduktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ne başvurmanız gerekir. Marka patenti başvurusunu bireysel olarak ya da vekalet verdiğiniz birisi aracılığı ile yapabilirsiniz. Yabancı uyruklu vatandaşlar için vekalet vererek başvurma zorunluluğu vardır.
Markanın tescili sonrasında yapılan müracaat yetkili uzmanlar tarafından incelenir. Tescile uygun olup olmadığı değerlendirilerek gerekli araştırmalar yapılır. Uzmanlar tarafından yapılan incelemenin sonucunda marka tescili ile ilgili kanuna göre başvurulan işaret ya da ifadenin marka niteliği kazanıp kazanamayacağına karar verilir. İncelemenin sonucuna göre onay ya da ret cevabı verilebilir.
Marka tescil incelemesi tamamlandıktan sonra başvuru yapılan marka 2 ay boyunca Markalar Bülteni’nde ilan edilir. Markayı inceleyen kişiler tarafından yapılacak olası itirazlar değerlendirilir. İlan sürecinde marka hakkında herhangi bir marka patent itiraz başvurusu yapılmazsa marka ile ilgili onay kararı hazırlanır. Daha sonra marka tescil harcı tahsis edilerek marka tescili gerçekleşir.
Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?
Marka sorgulama işlemi için araştırılacak markanın temel özelliklerini tespit etmeniz gerekir. Daha sonra söz konusu marka ile ilgili ürün ve hizmetlere ait marka tescil sınıflarını incelemelisiniz. Marka tescil başvurusu yapmadan önce marka sorgulama işlemini itinalı bir şekilde yerine getirmelisiniz. Böylece markanızın gerçekten orijinal olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
Piyasada marka ile aynı olan ya da büyük oranda benzeyen başvurular reddedilir. Ayrıca, karışıklığa yol açabilecek benzer markalar herhangi bir itiraz geldiğinde yeniden incelemeye tabi tutulur. Bu nedenle seçtiğiniz marka tescil başvurusu yapmadan önce bu hususları göz önünde bulundurmanız gerekir. Marka patent sorgulama işleminiz olumlu sonuçlanması halinde marka tescil başvurusunu yapabilirsiniz.
Marka patent sorgulama, tescil işlemlerinde zaman kaybetmemeniz açısından oldukça önemlidir. Çünkü tasarladığınız bir markanın aynısının veya benzerinin kayıtlı olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle önce markanızı yazı ve logoları ile birlikte sorgulamalı, sonradan marka hakkı doğurabilecek durumlardan kaçınmalısınız. Sonrasında ise markanızın özgürlüğünden emin bir şekilde marka tescil başvurunuzu yapabilirsiniz.
Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?
Marka sorgulama ve tescil işlemleri kadar önemli olan bir diğer konu ise marka lisansıdır. Marka lisans sözleşmesi, markanın kullanım hakkının devredilmesini sağlar. Lisansın amacı, lisans veren kişinin markası üzerinde sahip olduğu hakları lisans sözleşmesi hükümlerine bağlı olarak lisans alan tarafa kullandırmaktır. Bunun için lisansı alan kişinin lisans sahibine belirli miktarda bedel ödemeyi kabul etmesi gerekir.
Marka lisans sözleşmeleri sayesinde yetki verilen kişi, ticari ismin hakkını değil yalnızca kullanım hakkını kazanır. Markaya ait temel kullanım hakları, marka sahibinde kalır. Bu işlemle lisans veren ticari isim sahibi markasının daha geniş kitlelere yayılmasını sağlarken, marka lisansı alan kişi ise yeni bir ticari isim oluşturmadan mevcut marka isminin kullanım hakkını elde eder.
Marka lisansı ticari markanın bütün mal ve hizmetleri için verilebilir. Bu işlem aynı zamanda kısmi olarak da uygulanabilir. Ancak bu durumun sözleşmede açıkça belirtilmesi gerekir. Sözleşmenin içeriği taraflarca serbest olarak belirlenebilir. Ancak tescilli marka işlemlerinin yazılı olması gerektiğinden, lisans sözleşmesinin de yazılı olması ve taraflarca imzalanması gerekir.
Marka belirlemek, tescil ettirmek, tanıtmak ve geniş kitlelere yaymak oldukça zahmetli bir iştir. Bu nedenle marka belirlerken seçici olmanız ve markanızın korunması için tescil işlemlerini zamanında yaptırmanız çok önemlidir. Aksi takdirde markanız taklit edilebilir veya tamamen çalınabilir. Bu da ticari itibarınız ve işletmenizin geleceği için zararlıdır. Bu nedenle markanızı korumak için her daim önlem almanız gerekir.