net framework 758x426 1

Net Framework Nedir? Microsoft Net Framework Özellikleri

Framework nedir?” sorusunun cevabı uygulama geliştirici arayüzünü tanımaktan gelir. Uygulama geliştirici arayüzü, kelime anlamına yakın şekilde bir programcının herhangi bir uygulamayı geliştirme esnasında kullandığı program olarak algılanabilir. Bu programların geliştirildiği bu arayüzler de bir uygulamadır. Bu uygulamalar yazılımcıların kolay şekilde çalışabilmesi ve uygulama geliştirebilmeleri amacı ile kullanılır.

microsoft-net-framework

İnternet dünyası içerisinde farklı programlama dilleri mevcuttur. Bu programlama dilleri için de geliştirici platformlar üretilmektedir. .Net Framework ise Microsoft şirketi tarafından geliştirilmiştir ve bu alanda hizmet vermektedir. Popüler ve kullanıcı dostu arayüzü ile segmentinde diğer benzer uygulamalardan ayrışmaktadır. “Microsoft .Net Framework nedir?” diye merak eden kullanıcılar için ise çeşitli şekillerde açıklanabilir.

Framework anlamı bir kütüphaneler kaynağı olarak açıklanabilir. Geliştirme çatısı olarak Türkçe terim haline getirilen bu uygulama, yazılımcının işlemlerini hızlandırmak ve yapılacak yazılıma bir taslak oluşturmak amacıyla kullanılır. Yazılım sektörünün büyümesi bu alandaki geliştirici arayüz ihtiyacını oldukça artırmıştır. Microsoft firması ise bu alanda yazılımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için .Net Framework platformunu geliştirmiştir. Sürümleri ise;

  • .Net Framework 1.0
  • .Net Framework 3.5
  • .Net Framework 4.0
  • .Net Framework 4.5.1
  • .Net Framework 4.5.2
  • .Net Framework 4.6
  • .Net Framework 4.6.2
  • .Net Framework 4.7.1
  • .Net Framework 4.7.2
  • .Net Framework 4.8 olarak sıralanabilir.
Net-Framework-4.5

.NET Framework Kullanmanın Faydaları

.Net Framework ile NET tabanlı uygulamaları yapma ve çalıştırma noktasında gerekli arayüz kullanılabilir. Hazır şablon kütüphaneleri sayesinde programlama süresi hızlandırılır. Böylelikle zaman kaybedilmeden işlemler yapılır.  Bu arayüz ile yapılan uygulamalar Microsoft platformlarında çalışır. Tablet, telefon, masaüstü program, Aspx, Azure ve XBOX gibi çoklu platformlarda güvenle çalışır. Mobil sistemlerde Framework apk kullanılır.

Net-Framework-3-5

Framework otomatik güncelleme ve bakım araçları sayesinde sorun çıkartmadan çalışır. Her ayın ikinci Salı günü güncellenen Framework Windows güvencesi ile çalışır. XML formatı ile uyumlu çalışabilen sistem, sayfaların kolayca yazılmasını sağlar. NET kodları ise dönüştürme işlemine ihtiyaç duymaz. Kolay yönetim özelliği ile hızlı ve etkili bir kullanım deneyimi sunar.

Platform içerisinde ciddi bir güvenlik sorunun oluşmasında dahi hızlı şekilde güncelleme yapılarak düzeltilir. Küçük sorunlara karşı ise birden fazla onarım aracı mevcuttur. Böylece işlem sırasında sorunlar hızlı şekilde halledilir ve sonuca ulaşılabilir. Uygulamalara kolay şekilde erişim sağlanabilir. Böylelikle sistem içerisinde işlemler rahatlıkla kontrol edilir, süreçler aksamadan yönetilir.

Microsoft .NET Framework Mimarisi

Microsoft Framework .NET platformunun mimarisi 3 ana katmandan oluşur. Bunlar ortak dil çalışma zamanı, dil ve kütüphane olarak sıralanabilir. Dil aşamasında ADO.NET, ASP.NET ve WinForms kullanan uygulama, kütüphanesi içerisinde ise Framework Class Library kullanır.  Ortak diller katmanı “Common Language Runtime” kısaca CLR olarak tanımlanır. Microsoft .Net Framework mimarisi temel olarak bu üç unsurun birleşimi ile meydana gelir.

net-frmework-mimarisi-

Ortak Dil Çalışma Zamanı

Ortak Dil Çalışma Zamanı (Common Language Runtime), Framework programlarının çalışmalarını denetleyen birim olanak nitelendirilir. Bu programda bulunan kütüphaneler ile yazılım kodu birleştirilir ve Microsoft Intermediate Language yani MILS olarak bilinen Microsoft Ana Dili oluşturulur. Assembly CLR aracı ile bu oluşturulan dil herhangi bir sisteme gönderilerek çalışması sağlanır.

Ortak dil çalışma zamanı katmanı, belek yönetimi, veri erişimi, web uygulama geliştirme, süreç geliştirme, algoritma geliştirme, ağ erişimi, güvenlik ve kriptografi gibi hizmetleri sağlayan bir uygulama olarak görülebilir. Güncellemeler ile birlikte .NET Framework çoklu dil destekleyebilir hale getirilmiştir. Bu yazılımda en fazla VB.Net ve C# gibi diller kullanılır. Derleyici dil sistemi yazılan kodların kullanılabilmesini sağlar.

Microsoft-Net-Framework

Her dilin kendisine özgü bir derleme yapısı vardır. Dil yorumlayıcısı ise bu yapıdaki son araçtır. .NET programının her sistemde çalışabilmesini sağlar. Farklı ülkelerde bulunan yazılımcıların aynı programlamayı rahat bir şekilde kullanabilmesini sağlar. Böylelikle dil yorumlayıcının sayesinde bu yazılımcılar farklı ülkelerde olmalarına rağmen aynı uygulama geliştirme aşamalarında çalışılabilir. 

Sınıf Kütüphaneleri

Sınıf kütüphaneleri .NET Framework uygulaması içinde yer alır. Sınıf kütüphanesinin ise asıl amacı kullanılan yöntemleri ve metotları rahat şekilde belirlemektir. Örnek ile açıklamak gerekirse, bir uygulama geliştirmek için tüm dosya seviyelerindeki işlemleri içeren ve metotların belirlendiği bir sınıf kütüphanesi vardır. Bu kütüphane içerisinde metotlar, metin dosyası okumak için kullanılabildiği gibi aynı zamanda yazmak için de kullanılır.

Net-Framework-4-7-2

Metotlar ise genel olarak System.* ve Microsoft.* gibi isim dallarına ayrıştırılır. .NET kapsamında farklı dil kategorileri geliştirmek de mümkün hale gelmiştir. Bu kategoriler ADO.NET, ASP.NET ve WinForms olarak sayılabilir. Örnek olarak ise Web tabanlı araçlar için, Google Chrome, Firefox ya da Yandex gibi, ASP.NET kullanılırken, bilgisayarların genelinde yer alan not defteri uygulamalarında ise WinForms kullanılabilir.

ASP.NET dili daha güçlü sunucu performansı gerektiren, İnternet servisleri veya benzeri uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Bunun aksine ADO.NET ise daha çok etkileşim içeren sunucular içerisinde kullanılır. Bu sunuculara ise Oracle ve Microsoft SQL sunucu gibi uygulamalar örnek olarak gösterilebilir. Bu sistemlerde daha üstün performans sağlar ve kullanıcısına rahat bir deneyim sunar.

Microsoft Intermediate Language (MSIL)

İşlemciden farklı şekilde oluşturulan komut dili sistemi Microsoft Intermediate Language yani kısaca MSIL olarak tanımlanır. Bu sistem içerisinde ise kütüphane içerisindeki metotların çağırımı, nesne yüklemesi ve depolanması gibi komut serileri yer alır. Framework ile yazılan kaynak kodlarının derlenmesi sonucu Microsoft Intermediate Language yani MSIL komut seti oluşur.

net-framework-nedir

Common Type System (CTS)

Ortak Dil Çalışma Zamanı (Common Language Runtime) içerisindeki en geniş kapsamlı ve güçlü yapı Ortak Tür Sistemi (Common Type System) olarak bilinir. Ortak tür sistemi, birden fazla programlama dilinde yer alan türleri, bu dillere ait işlemlerde destekler. Common Type System kurulumu ise hali hazırda programlama dillerinde yapılmış durumdadır. Microsoft .NET Framework kullanırken ekstra çaba sarf etmenize gerek kalmaz.

net-framework-758x426

.NET ile Neler Yapılabilir?

Siz de bu programı kullanarak bir yazılım geliştirmek istiyorsanız, öncelikle Microsof’un web sitesi üzerinden en son sürümü indirerek kurmanız gerekir. Sonrasında bu uygulama geliştirme arayüzünü kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu noktada framework agreement yani kullanım kabul şartlarını kabul etmeniz gerekmektedir. Bu kuralları ise Microsoft resmi sitesi üzerinden anlaşma metini sekmesine tıklayarak inceleyebilirsiniz. Sonrasında ise .NET programını rahatlıkla indirebilirsiniz.

.NET platformu ve Visual Studio yardımı ile çeşitli programlar geliştirilebilir. Farklı alanlarda geliştirilen bu uygulamalar ise rahatlıkla çalıştırılabilir. Bu uygulamalara örnek olarak, Windows Phone uygulamaları, SharePoint web uygulamaları, ASP.NET ile oluşturulan Web uygulamaları, Windows uygulamaları, Silverligt web uygulamaları, Windows Azure ile oluşturulan Cloud uygulamaları, Microsoft eklentileri ve Veri tabanı uygulamaları gibi programlar verilebilir. Bu programlar sorunsuz bir şekilde çalıştırılır.

net-framework-ne-ise-yarar

Bu özelliklerden ayrı olarak eğer ki bir yazılım geliştirme amacınız olmasa dahi bu programları kullanmamanıza rağmen bilgisayar sisteminiz içerisinde .NET Framework uygulama geliştirme arayüzü kurulu biçimde bulunur. Servis paketi ile birlikte kurulan Microsoft programları içerisinde yer alan bu arayüzü Framework aktif etme özelliğini aramadan bile erişebilirsiniz. Bu aşamadan sonra rahatlıkla uygulama geliştirme arayüzü uygulamasını keşfedebilir ve özelliklerini bilgisayarınız üzerinde deneyebilirsiniz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain tescil et. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 463

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön