php mucidi kimdir 1

PHP Nedir? PHP Kodlama Özellikleri ve Mucidi | PHP Öğrenmek

PHP kodlama özellikleri ve mucidi konusuna gelmeden önce, yazılım teknolojilerinin önemli gelişim gösterdiği 21. yüzyılda, programlama dilleri dijital dünyanın işleyişinde çok önemli yer edindiğini söyleyebiliriz. Özellikle web sitelerinin oluşturulmasında kullanılan teknolojilerin geçirdiği dönüşüm, orta ve uzun vadede kullanıcıların birden fazla ihtiyacına yanıt verebilen mekanizmalar ortaya çıkmasını sağladı.

php-yazilim-kodlama

Bugün internet protokolü içerisinde yer alan bir web sitesini ziyaret ettiğinizde gerçekleştireceğiniz tüm işlemler programlama dilleri sayesinde hayata geçiyor. Şayet bilişim uzmanlarının hâlihazırda kullandığı gelişmiş programlama dilleri olmasaydı çevrim içi ortamda yapılabilecek işlemlerin sayısı oldukça sınırlı kalabilirdi. Ayrıca söz konusu programlama dillerinin web sitelerinin barındırıldığı veritabanları ve sunucular için de önemli olduğunu ifade etmek gerekiyor.

domain-indirim

Zira web sitelerinin işleyişinde sunucu ve istemci arasında gerçekleşen her faaliyette bir yazılım altyapısı kullanılıyor. Farklı hosting firmaları aracılığıyla web sitesi kurmaktan tutun da çeşitli e-posta servisi yapılandırmalarına kadar, aklınıza gelebilecek hemen hemen her dijital hizmet ve servisin arkasında kuvvetli bir yazılım desteği mevcut. PHP kodlama dili de bu desteği sunan programlama dilleri arasında yer alıyor.

php-yazilim-dili

PHP kodlama ile yapılabilecekleri ele almadan önce ilgili kavramın özelliklerine ve tanımına eğilmek gerekiyor. Keza yine PHP ile veritabanı arasındaki ilişki de programlama dilinin yapabileceklerini tayin etme konusunda bir hayli mühim. Yazılım dünyasında büyük bir yere sahip olan PHP’ye dair tüm hususları detaylı şekilde incelemek kullanım tercihlerinize dair değerli bir farkındalık oluşturacaktır.

PHP Nedir?

PHP nedir sorusunun yanıtını temel şekilde web tabanlı ve nesne yönelimli bir programlama dili olarak vermek mümkün. Daha önce PHP açılımı Personal Home Page şeklinde kullanılıyorken günümüzde bu açılım Hypertext Preprocessor olarak değişmiş durumda. Geniş kitleler tarafından tercih edilen PHP bir başka deyişle sanal yörelerdeki geliştirmeler için tasarlanmış ve HTML içine gömülebilen bir betik dili.

php-nedir

İnternet ortamı içerisinde yer alan tüm paydaşlar için işlevsel kullanım sunan PHP, ortak fayda yaratma konusunda çok başarılı. PHP kodlama aracılığıyla dinamik ve kendi kendine yönetilebilen web siteleri yaratan bilişimciler, çevrim içi dünyadaki enformasyon alışverişine önemli katkıda bulunuyor. Son kullanıcılar ise gelişmiş web siteleri aracılığıyla istedikleri enformasyona zaman ve mekândan bağımsız şekilde ulaşabiliyor.

PHP Kodlama Özellikleri Nelerdir?

PHP server üzerinde çalışan bir programlama dili olması sebebiyle internet kullanıcılarına büyük avantajlar sunuyor. Öncelikle PHP’nin önemli ölçüde esneklik sağlayan bir yapı olduğunu ifade etmek gerekiyor. Söz konusu betik dilinin yardımıyla veritabanları ve dosyalarla çalışmak çok daha kolay hâle geliyor. Üstelik kullanıcılar ilgili dosyalarda PHP sayesinde çok daha fazla değişiklik yapabiliyor.

php-ozellikleri

Açık kaynak kodlu bir betik dili olan PHP, gelişimine herkes katkıda bulunduğu için sürdürülebilir bir gelişim sürecine sahip. Programlama dilinin ilgili özelliği neden PHP sorusuna verilebilecek temel cevaplardan biri olarak dikkat çekiyor. PHP, Linux tabanlı olmasına karşın sanal sunucu vasıtasıyla tüm sunucu türlerinde sorunsuz şekilde çalışabiliyor. Bunların yanı sıra PHP kodlama öğrenmek de hiç zor değil.

PHP avantajları farklı geliştiriciler ve uygulamaların da yadsınamaz katkısıyla sorunsuz bir internet deneyimi vadediyor. Kolayca geliştirilebilen PHP, hiçbir paydaşın kaynak sıkıntısı yaşamasına izin vermiyor. Tüm bunlara ek olarak Google, Facebook, Instagram ve Twitter gibi şirketlerin API yardımıyla kendi bilgilerini kullanmalarına olanak sağlanması dikkat çeken PHP özellikleri arasında yer alıyor.

Ayrıca PHP yardımcı sınıflar kullanarak farklı dosya formatlarını okuyabiliyor ve üzerlerinde işlem yapabiliyor. PHP kodlama içerisinde güvenlik açıkları bulunduran bir betik dili değil. Güvenlik unsurları açısından son derece başarılı bir kullanıcı deneyimi ortaya koyan PHP, açık kaynak kodlu olması itibarıyla da düşük maliyetli. PHP, performans açısından ise bir programlama dilinden bekleyeceğiniz her şeyi rahatlıkla karşılıyor.

Web ortamındaki farklı iş kollarına yönelik PHP script çeşitleri bulunuyor. Mevcut işleyişinize kolayca entegre edebileceğiniz yapıdaki geliştiriciler, ücretli ve ücretsiz versiyonları bünyesinde barındırıyor. Söz konusu geliştiricileri kullanarak web sitenizin işlevselliğini artırabilir ve verdiğiniz hizmetin kalitesinde önemli ölçüde iyileştirmeler gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik PHP, sunucu tarafında çalışan bir programlama dili olduğu için kurulumda güvenlik sorunu yaşamıyorsunuz.

php-kodlama

PHP Kodlama ile Neler Yapılabilir?

PHP ne işe yarar sorusunun yanıtını, betik dilinin gelişmiş web tarayıcılarıyla uyumundan yola çıkarak birçok farklı şekilde vermek mümkün. PHP kullanarak basit bir blogdan arama motoruna varana kadar çeşitli çalışmalar ortaya konabiliyor. Buna ek olarak PHP yardımıyla kurulduktan sonra kendini devamlı geliştiren web siteleri ve oyunlar da yapılabiliyor.

Örneğin PHP kullanarak eklemekler ve geliştirmeler yapabileceğiniz bir oyun yaratmanız mümkün olduğu gibi WordPress benzeri oldukça kapsamlı bir platform da oluşturabilirsiniz. PHP ile yapabileceklerinizin sınırını siz beliriyorsunuz. Öte yandan betik dili, esneklik ve gelişime açık olma özellikleri sayesinde yoğun şekilde tercih ediliyor. PHP’nin kullanım alanlarına yönelik alt başlıklardan biri de GitHub ile ilgili.

PHP kodlama ve GitHub ortaklığı sayesinde çok sayıda geliştiricinin yer aldığı, kapsamlı projeler üretmeniz mümkün. Söz konusu projelerde PHP kullanımında önemli bir yeri olan Composer aracı da dikkat çekici bir katkı sağlıyor. Zira ilgili araç yardımıyla gereksinim duyduğunuz sınıfları ve kütüphaneleri yaratmanız çok daha kolay hâle geliyor. Composer, içerisindeki tüm verileri json metin biçiminde saklıyor.

Böylece projedeki tüm paketler json metin biçiminde oluşturuluyor. Composer aracılığıyla tüm paket ve sınıflar hiçbir teknik aksaklık yaşanmadan sisteme otomatik şekilde yükleniyor. Söz konusu kurulum ve veri aktarımı sürecinde PHP kodları, sunucu tarafında çalışan kodlar olduğu için JavaScript koduna kıyasla çok daha güvenli bir kullanım ortaya koyuyor. Bu da kullanıcı deneyimini geliştiriyor.

php kodlama öğrenmek

PHP Kodlama Veritabanları İlişkileri

PHP’nin sunduğu işlevsel özellikler arasında ön plana çıkan hususlardan biri de veritabanı ilişkileri. Gelişmiş bir veritabanı ağı sunan PHP, MySQL eklentileri kullanarak veritabanı desteğine sahip olan web siteleri kurmanızı mümkün kılıyor. Ayrıca PHP vasıtasıyla PDO soyutlama katmanı kullanarak da aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu betik dili veritabanı, sunucu, istemci arasındaki iletişimi daha verimli hâle getiriyor.

Temel PHP komutları ve farklı fonksiyonlar kullanarak hızlı veritabanı bağlantıları oluşturmanız da mümkün. Ayrıca PHP ve ODBC birlikteliğinden yararlanıp standartları destekleyen bir bağlantı açabilir veya diğer veritabanları için hem CouchDB soketleri hem de cURL eklentileri kullanabilirsiniz. Yönetilebilir daha küçük web siteleri içinse MySQL veritabanını tercih etmek PHP işlevselliğini de önemli ölçüde destekliyor.

index-php-id

PHP kullanırken veritabanı bağlantısının kurgusunu doğru şekilde yapmak büyük önem taşıyor. Bağlantı yapılandırmasını doğru şekilde yaptığınız takdirde verimli sonuçlar elde etmeniz kolaylaşıyor. PHP kodlama ile birlikte kullanabileceğiniz MySQL eklentisindeki temel işlemler tablo içerisine veri eklemek, ilgili verileri belirli bir yere çekmek ve verileri düzenlik şekilde güncellemek veya silmek olarak ifade edilebilir.

PHP Kim İcat Etti?

php-mucidi-kimdir

PHP mucidi Danimarkalı Rasmus Lerdorf, programlama dilini ilk kez 1995’te yayınladı. Lerdorf, PHP’yi yarattığı sürece CGI Perl betikleri yazarak 1994’te başladı. Lerdorf söz konusu betikler sayesinde web sitesinin ziyaretçi trafiğini kayıt alına alıyordu. Daha sonra bu yapıyı veritabanlarıyla daha kolay iletişim kurabilen C kodlarıyla tekrar kodlayan yazılımcı, web sitesi yaratmayı kolaylaştıran programlama dilini elde etti.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön