Makale Başlıkları
Sanal Pos, e-ticaret kanalıyla hizmet sunmak isteyen ve bu anlamda girişimde bulunan işletme sahiplerinin en merak ettiği konulardan biri son yıllarda kullanımı artan uygulamalardır. Bu uygulamaların nasıl kullanıldığı, ne işe yaradığı ve güvenilirliği ile ilgili birçok soru işareti vardır. Ödeme işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye yarayan bu uygulamalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmakta yarar bulunur.
Sanal Pos Nedir?
Fiziksel mağazalardaki alışverişler için kredi kartıyla ödeme yapılırken kullanılan POS cihazının dijital dünyada kullanılan versiyonu, POS-VPOS veya SanalPOS olarak tanımlanır. Sanal POS uygulamasının temel mantığı, gerekli bilgileri ödeme sayfasına girerek aynı gerçek mağazalardaki gibi anında ödeme işleminin yapılmasını sağlamaya ve ödeme işlemi onaylanır onaylanmaz alışveriş bedelinin alıcıdan satıcıya aktarılmasını hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye dayanır.
Sanal POS uygulamaları, internet üzerinden satış yapan bütün sitelerde kullanılabilir. Bu uygulamalar hem kolaydır hem de güvenilirdir. SanalPOS uygulamalarını yalnızca ürün alışverişleri için değil, bir hizmet karşılığında ödenmesi gereken bedeli aktarmak için kullanmak da mümkündür. Havale/EFT gibi yöntemlere göre çok daha pratik olan bu uygulamalar, e-ticaret dünyasında büyük bir yenilik ve popülarite getirmiştir.
SanalPos Neden Kullanılır?
Eğer bir internet sitesine sahipseniz ve bu sitede ürün veya hizmet satışı gerçekleştiriyorsanız ödemelerinizi sanal POS aracılığıyla alabilirsiniz. Günümüzde internet üzerinden alışveriş yapmak için kredi ya da banka kartı kullanımı gün geçtikçe artar. Bundan dolayı e-ticaret sitelerinin de bu dönüşüme ayak uydurmak için müşterilerine kredi/banka kartıyla ödeme imkanını sunması gün geçtikçe daha önemli olur.
İnsanların tüketim anlayışı farklı boyutlar kazanırken, internet üzerinden alışveriş konusundaki eğilimleri de her geçen gün büyüyor ve değişiyor. Bir e-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ödeme yöntemlerinin hızlı ve güvenilir alternatifler içermesidir. Aksi halde işletmenin satışları oldukça kötü etkilenebilir. Bundan dolayı e-ticaret hizmeti sunan sitelerin müşterilerinin ödeme alışkanlıklarına göre hareket etmesi gerekiyor.
Sanal Pos Nasıl Alınır?
Geniş müşteri ağına sahip bütün bankalar, e-ticaret hizmeti sunan internet siteleri için sanal POS hizmeti sunarlar. Bu hizmetler arasında en bilinenler, Akbank’ın Akpos, Vakıfbank’ın VPOS-724, Yapı Kredi Bankası’nın POSTNET, Garanti BBVA’nın Garanti Sanal POS, Finansbank’ın Finans WebPOS, Ziraat Bankası’nın Ziraat Sanal POS, Türkiye İş Bankası’nın SanalPos ve Türkiye Ekonomi Bankası’nın TEB SanalPOS hizmetleridir.
E-ticaret hizmeti sunarak satış yapmak isteyen işletme sahiplerinin sanalpos hizmetinden yararlanmak için bankalara ya da BDDK onaylı ödeme kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Ancak bankalara başvuru yapılırken söz konusu e-ticaret sitesinde satılacak olan ürünlerin yer almasıyla beraber Üyelik Sözleşmesi, Mesafeli Satış Sözleşmesi, Satış Sözleşmesi, İade ve İptal Prosedürleri vs. gibi belirli standartların hazır olarak bulundurulması gerekir.
Bütün bunlarla beraber sanal POS başvurusu için gerekli olan nüfus cüzdanı örneği, ortaklık sözleşmesi, vergi levhası ve imza sirküleri gibi bazı evrakların da tamamlanmış olması önemlidir. Hem söz konusu e-ticaret sitesindeki içerikler anlamında hem de formalite için gerekli olan evraklar anlamında eksiksiz bir başvuru yapılması, bankanın onay sürecini hızlandırır.
Bütün bu gereklilikler yerine getirildikten sonra gerçekleştirilen sanal POS başvuruları, belirlenen süre zarfı içerisinde başvuru yapılan banka tarafından onaylanır ve bu sürecin ardından da bankanın yolladığı verilerle e-ticaret sitesindeki sanal POS modülü, sisteme entegre edilir. Bu şekilde e-ticaret sitesi, müşterilerinden kredi kartı ya da banka kartı aracılığıyla ödeme almaya hazır hale gelir.
Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir detay ise bütün bu söz konusu işlemlerin gerçekleştirdiği sırada başvuru ve onay sürecini daha hızlı bir hale getirmek isteyen ve bankalara teker teker başvuru yapmak istemeyen e-ticaret sitelerinin sahipleri, sanal POS hizmeti sunan çeşitli firmalardan destek alma imkanına sahiptir. Bu firmalar tarafından işletmecilere çeşitli avantajlar, paketler ve ödeme planları sunulur.
SanalPOS Güvenli mi?
Bankalar sanal POS sistemlerini, e-ticaret sitelerine entegre ederken çeşitli güvenlik önlemlerinin yerine getirilmesini zorunlu tutarlar. Ayrıca denetim işlemleri de eksiksiz olarak yerine getirilmedikçe, söz konusu işletmenin sanal POS kullanmasına izin verilmez. Dolayısıyla sanal POS kullanımı, fiziksel POS kullanımından daha riskli değildir. Sanal POS ile ödeme işleminin, fiziksel mağazalardaki kart harcamaları kadar güvenli olduğunu belirtmek mümkündür.
Tabii yine de kullanıcıların bazı hassas noktalara dikkat etmesi gerekir. Bu anlamda ilk olarak kullanıcıların, alışveriş işlemlerini gerçekleştirdikleri cihazlarda güvenlik yazılımlarını ihmal etmeksizin güncel tutmaları önerilir. Ayrıca tüketicilerin alışveriş yaptığı sitelerin güvenilirliğini de incelemesi gerekir. Örneğin sanal POS kullanma izni olan siteler için gerekli olan SSL sertifikasının, söz konusu sitede bulunduğunu teyit etmekte fayda vardır.
E-ticaret hizmeti sunan sitelerde bulunması zorunlu olan SSL sertifikası, internet sitesi üzerinden yapılan alışverişlerde, kullanıcıların kart bilgilerinin para aktarımı sırasında kötü amaçlı kişilerin eline geçmesini engeller. SSL sertifikası, kullanıcıların kart bilgilerinin aktarım sırasında muhafaza edilmesi amacıyla kullanılan ve güvenilirliği ispatlanmış güçlü bir şifreleme sistemi olarak kullanılır.
SSL sertifikası ile şifreleme özelliği sayesinde sanal POS dolandırıcılığı, büyük oranda azaltılabilir. Ayrıca güvenliği daha da sıkı bir hale getirmek için ekstra bir önlem olarak 3D Secure sistemi de kullanılan bir diğer şifreleme özelliğidir. Online alışveriş yapılan sitelerin daha güvenli bir hale gelmesini sağlayan bu sistem, müşterinin banka hesabıyla ilişkili olan telefon numarası üzerinden çalışır.
3D Secure sistemi, ödeme işleminin sadece kullanılan kartın bağlı olduğu banka hesabında kayıtlı olan cep telefonuna gelen kod ile gerçekleştirilmesine izin verir. Bu anlamda oldukça güvenli olan 3D Secure sistemi, kart numaranızla sizden başka biri tarafından işlem yapılmaya çalışıldığında sizi bilgilendiren bir sistem olarak da güvence sunar.
Sanal Pos Hizmeti Sağlayan Firmalar
- Iyzico: Iyzico, gün geçtikçe büyümeye ve daha yaygın hale gelmeye devam eden firmalardan biridir. Müşterilerine birbirinden avantajlı komisyon oranları ve ödeme alternatifleri sunan firma, rakiplerinden ayrı bir yere sahiptir. Iyzico, popülaritesini büyüterek çalışmaya devam etmektedir.
- HepsiPay: HepsiPay, popüler e-ticaret sitesi Hepsiburada’ya aittir. E-ticaret işletmelerine çevrim içi ortamda ödeme alabilmeleri için fonksiyonel özellikler sunan bu sistem, kolay ve hızlı kurulum süreciyle öne çıkar. HepsiPay müşterilerine, satışlara ilişkin rapor ve analiz hizmeti sunar.
- PayU: Ülkemizde özellikle taksitli ödemelerde yaygın bir şekilde kullanılan firmalardan biri olan PayU, avantajlı komisyonları ile yaygın kullanılan birçok e-ticaret sitesinin tercih ettiği bir firmadır. PayU, farklı para birimleri ile tahsilat imkanı sunarak öne çıkar.
- iPara: iPara kullanarak tek entegrasyon ile 7 büyük bankanın kredi/banka kartı sanal poslarına sadece bir günde sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte rakipleri gibi iPara’nın da tek çekim ya da taksitli ödeme olanağı sunduğunu belirtmekte yarar var.
- PayNet: PayNet, son dönemde popülaritesini daha da arttırmış bir hizmet olarak müşterileri için başarılı entegrasyon, arayüz özelleştirme, finansal işlem raporlama, haftalık ödeme alma ve işleme göre farklılık gösteren komisyon oranları gibi hizmetler vadeder.
- TürkPOS: Birçok bankanın sanal POS sistemini bir arada bulunduran firmalardan biri olarak öne çıkan TürkPOS, ücretsiz kurulum imkanı sağlar. Alışverişin niteliğine göre belirlenen komisyon oranları ile gerçekleştirilen ödemeler de firmanın sunduğu avantajlardan biridir.