Makale Başlıkları
Sahip olduğunuz web siteniz için hosting seçimi yaparken server ihtiyacınızı da düşünmeniz gerekir. Web sitenizi depolamanız gereken en uygun yer için seçim yaparken, “Server nedir, nasıl çalışır, en iyi server hangisidir? sorularına da yanıt arayabilirsiniz. Aslında server seçimi yaparken ilk dikkat etmeniz gereken web sitenizin içerik yapısı, daha sonra ise seçtiğiniz server türüne göre beklentilerinizdir.
Server Nedir?
Server, en basit tabir ile aslında evinizdeki bilgisayar gibi bir makinedir. İçerisinde CPU denilen işlemci, RAM denilen bellek ve sabit sürücüler yer alır. Ancak bu özel bilgisayar evdeki bilgisayar çeşitlerinden çok daha güçlüdür. Web sitesini oluşturan kodları saniyeler içerisinde yüz binlerce kişiye iletir. Bunun için serverların 7/24 çalışmaya dayanıklı olması ve yüksek performans göstermesi gerekir.
Server kelimesinin dilimizdeki karşılığı sunucudur. Bu anlamda “Sunucu nedir?” sorusu da aklınıza takılabilir. Web sunucu ya da serverların temel görevi ağdaki istemcilere dosya, veri ve kaynak paylaşımı yapmaktır. Web sitelerinin sunucu kullanmasındaki amaç ise sunucuların belirli bir ağı yönetmek, dosya ya da uygulamaları paylaşmak, veritabanı barındırmak, e-posta veya web sayfalarını barındırmak gibi önemli görevleri olmasıdır.
Server Çeşitleri Nelerdir?
Server çeşitleri, kullanım amacına uygun olarak özelleştirilmiş donanımlar ve birtakım uygulamalar barındırır. Dolayısıyla kullanım amacı ve serverların sunduğu servislere göre farklı isimler ile anılır. Web sitenizi internette yayınlamak için server satın almak yerine sunucu sahibinden belirli bir alan ya da sunucunun tamamını kiralayabilirsiniz. Çok daha ekonomik olan bu hizmete “Sunucu Kiralama” adı verilir.
Fiziksel Sunucular
Fiziksel sunucu, istemci adı verilen bir program tarafından yapılan tüm isteklere cevap veren bilgisayardır. Diğer bir ismi “Dedicated server” olan fiziksel sunucular, bir bilgisayar ağının hizmetlerini ve isteklerini yönetmek için ayrılmış makinelerdir. Örneğin, bazı ağlarda bulunan bilgisayarların iletişimlerini kontrol etmek, gerekli düzenlemeleri yapmak ve yazıcı kaynaklarını yönetmek amacıyla fiziksel sunucular tercih edilir.
Fiziksel sunucular hem yazılımsal hem de donanımsal kapasiteleri ile kullanıldıkları ağlarda pek çok işlemi gerçekleştirebilir. Bu bakımdan fiziksel sunucuların yapabildiği pek çok işlemden bazıları; işletim sistemi güncellemeleri, anti-spam yazılımı, izinsiz giriş tespiti, DNS barındırma hizmeti, DDoS koruması, güvenlik denetimleri, SNMP donanım izleme, programlama danışmanlığı, yük dengeleme, olağanüstü durum kurtarma gibi işlemlerdir.
Cloud Server (Bulut Sunucu)
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliği artmıştır. Ayrıca bu verilerin istenilen her noktadan erişebilirliği de bulut bilişim denilen teknoloji sayesindedir. Cloud server adıyla bilinen bulut sunucu sistemleri de bu gelişme doğrultusunda kolay erişim sunan bir sunucu çözümüdür. Cloud sunucu çeşitleri çok sayıda fiziksel sunucunun bir arada yer aldığı ağın sunuculara ayrılmasıyla oluşur.
Cloud server kullanımının en büyük avantajı internete bağlı olan tüm cihazlardan erişim ve yönetim sağlama imkânı sunmasıdır. Böylece sisteminizi kapatmak ya da yeniden başlatmak zorunda olmadan sistem kaynaklarınızı artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Eğer sunucu maliyetinizi dinamik şekilde yönetmek isterseniz bulut sunucu kullanmak son derece avantajlı bir seçim olur.
VDS Server
Virtual Dedicated Server olarak da bilinen VDS server, tamamen kullanım inisiyatifinin web sitesinin sorumluluğunda olduğu özel bir sunucu çeşididir. Son dönemde en popüler sunucu çeşitlerinden olan VDS server, kullanıcılarına kendi uygulamalarını geliştirmeleri, barındırma ve dağıtmaları konusunda sunucu kiralama olanağı tanır. Yani VDS sunucuyu kiralayan site sahibi alanı yalnızca kendisine tahsis eder ve istediği gibi kullanır.
VDS serverlarda RAM, CPU ve disk alanı gibi kaynaklar tamamen kişiye özel atandığı için paylaşımsızdır. Bu nedenle server üzerinde bulunan web siteleri birbirinin performansını etkilemez. Öte yandan VDS sunucu, root erişimi sunduğu için site sahiplerinin sunucu üzerindeki kontrol imkânını da artırır. Ayrıca eğer web sitesi sahipleri ihtiyaç duyarsa kolayca kaynak artırımı da yapabilir.
VDS serverlar, trafik dalgalanmaları ile en kolay başa çıkabilen sunuculardır. Çünkü sunucu üzerinde bulunan web siteleri trafik yoğunluğu sebebiyle geç yüklenme ya da kilitlenme problemi yaşamaz. Bunun yanı sıra benzer özellikler sunmasına karşın fiziksel sunucuya göre daha ekonomik olan VDS serverlarda istediğiniz güvenlik yazılımını da kurabilirsiniz.
VPS Server
Virtual Private Server kelimelerinin baş harflerinden oluşan VPS server, Türkçe anlamı ile “Paylaşımlı özel sunucu” şeklinde tanımlanabilir. Sanal bir sunucu çeşidi olan VPS server, birden fazla web sitesi tarafından kullanılsa da aynı donanım üzerinde birbirinden bağımsız şekilde çalışılmasını sağlar. Yalnızca kullanıcılar işlemci ve RAM gibi ortak donanım kapasitelerini birlikte kullanırlar.
VPS server kullanımının birtakım avantajları vardır. Sanallaştırma yolu ile ayrılmış ve yalıtılmış bölmeler arasında veri alışverişi ya da dosya paylaşımı yapılamaz. Sunucu üzerindeki her bir kullanıcı için belirli bir oranda depolama alanı, bant genişliği ve bellek atanır. Yeterli kapasitesi bulunan tek bir VPS sunucu üzerinde çok sayıda web sitesi barındırılabilir.
VPS sunucu tercih eden web sitelerinin orta ölçekte trafiğe sahip siteler olması gerekir. Ancak zamanla web sitenizin popülaritesi arttıkça, sitenizin ihtiyaçları da artacağından ya yeni bir sunucu tercih etmeniz ya da VPS sunucu kaynaklarınızı yeniden ölçeklendirmeniz gerekebilir. VPS’lerin root erişimi, kullanıcılara bağımsızlık ve esneklik sağlar. Böylece siteniz üzerinde izin verilen ölçüde özelleştirme yapabilirsiniz.
Sunucular Nerede Barındırılır?
Sunucular, veri merkezi olarak bilinen datacenter’larda barındırılır. Bu alanlar çok yüksek hıza sahip internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin bulunduğu korunaklı binalar içerisindedir. Datacenter’ın büyüklüğüne göre aynı anda yüzlerce ya da binlerce server bulunabilir. Küçük ölçekli hosting firmaları birkaç tane web sunucusuyla hizmet verirken, dünya devi firmalar ise neredeyse her ülkede bir server sahibidir.
Sunucu Barındırma Çeşitleri Nelerdir?
Sunucu barındırma, donanımları tamamen size ait olan bir sunucunun güvenle korunması, gerekli internet bağlantısı, elektrik enerjisi ve diğer desteklerinin sunulmasıdır. Sunucu barındırma servisini sağlayan firmalar, sunucunuzun gereksinimi olan tüm altyapı, enerji, yedekleme ve güvenlik desteğini sunan firmalar tarafından sunulur. Sunucu barındırma hizmetinin bazı türleri vardır. Bunlar:
- Paylaşımlı barındırma: Paylaşımlı sunucu barındırma hizmeti, pek çok sunucunun aynı anda binlerce internet sitesine ait yazılım ve depolama alanlarını barındırdığı sistemdir. Bu internet siteleri aynı RAM yapısı, işlemci ve diski kullanır. Diğer barındırma türlerine göre ekonomiktir.
- Kiralık barındırma: Kiralık barındırma sistemi, alanı kiralayan web sitesi sahibinin tüm alan üzerinde kullanım hakkı bulunan sistemidir. Özellikle kurumsal web siteleri ile büyük web siteleri bu türlü bir barındırma hizmetinden faydalanır. Hız düşümü gibi problemler ile karşılaşılmaz.
- WordPress Barındırma: Yalnızca WordPress sistemini kullanan siteler için ayrılmış sunuculardaki paylaşımlı barındırma modelidir. Diğerlerinden ayrılan tarafı sunucuların kasmaması için WordPress siteminin çalıştırılmasına yöneliktir. Trafik limitleri GB cinsinden değil, kullanıcı sayısına göre planlanmıştır.
Sunucu barındırma konusundaki tüm ihtiyaçlarınız için alanında uzman bir barındırma firması ile anlaşarak web sitenizin güvenliğini ve internette görünürlüğünü teminat altına alabilirsiniz. Bazı servis sağlayıcıları, gelişmiş profesyonel taleplere yönelik çözümler konusunda sunucu barındırma hizmeti ya da diğer sunucu türleri açısından web sitenizin ihtiyaçlarına yönelik tavsiyelerde bulunabilir.