SSL Ne İşe Yarar? Cpanel CSR Oluşturma ve SSL Kurulumu

SSL sertifikası ne işe yarar?

Klasik bir başlangıç olarak SSL’in Türkçe ve İngilizce açılımını belirterek başlamak istiyorum. Secure Socket Layer (Güvenli Soket Katmanı) olarak çevrilmekte, kısaca SSL. Ziyaret ettiğiniz sitelerde güvenli bağlantı kurulmasını sağlamakta.

SSL protokolü; web siteniz üzerinden yapılan kredi kartı ödemeleri, üye giriş veya veri aktarımı vb. işlemi daha güvenli bir şekilde yapmanız için olanak sağlamakta. Son yapılan Google güncellemesinden sonra SSL olmayan sitelerde “güvenli değil” uyarısı çıkmaya başladı.

cPanel, Plesk, Directadmin kontrol panellerinde SSL sertifikası ile sitenizi nasıl güvenli hala getireceğinizi anlatacağız.

Cpanel Kontrol Panelinde CSR Oluşturma ve CRT Yükleme Nasıl Yapılır?

cPanel Hosting hizmetinize 2083 (SSL protokollü) portu üzerinden giriş yapalım. Bazı hosting sağlayıcılarda 2082(SSL olmadan) giriş sağlanmakta. Örnek alastyr.com:2083 adresi gibi tarayıcımızdan adrese ulaşalım.

Karşınıza gelen ara yüzde “SSL/TLS” menüsüne tıklıyoruz. Eğer bulamadıysanız sağ üst kısımdan arama yaparak ilgili menüyü bulabilirsiniz. Aşağıda bir ekran görüntüsü bırakıyorum.

Aşağıda bıraktığım ekran görüntüsündeki işaretlediğim “SSL sertifika imzalama istekleri oluşturun, görüntüleyin veya silin.” kısmına tıklıyoruz.

domain-indirim

Karşınıza gelen ekranda “Yeni bir Sertifika İmza İsteği (CSR) Oluştur” kısmından bilgileri kendinize göre doldurmalısınız. Temsili olarak aşağıda örnek bilgileri dolduruyorum.

  • Anahtar*: Generate a new “RSA, 2.048-bit” key. seçili kalacak. (RSA, şifreleme algoritması, 2048 bit ise anahtar kelime uzunluğunu temsil etmekte)
  • Etki Alanları *: alastyr.com (ssl sertifikası başında www olmadan kurulacak şekilde ayarlanmıştır. İsteğe bağlı www olarak kurabilirsiniz.)
  • Şehir*: İzmir
  • Eyalet*: Bornova
  • Ülke*: Türkiye
  • Şirket*: Alastyr (İşinizin yasal olarak kayıtlı adını verin. Şirketinizin adı, nokta ya da virgül dışında semboller içeriyorsa, kabul edilebilir olduklarını doğrulamak için sertifika kurumunuza danışın. Bir şirketiniz yoksa alan adını yazarak devam edebilirsiniz)

Diğer alanlar opsiyonel olduğu için boş bırakabilirsiniz. En alt kısımda bulunan “Oluştur” butonuna basarak CSR kodunu oluşturuyoruz. Karşımıza şöyle bir sonuç geliyor;

Bu sayfada yer alan “Kodu Çözülmüş Anahtar: (Private Key)” kısmını bir yere kayıt edin. Bazı servislerde private key ihtiyacı olabiliyor.

Satın aldığınız sertifikaya ulaşmak için aşağıdaki adımları takip edin.

  • 1: https://www.alastyr.com/secure/clientarea.php adresi üzerinden müşteri paneline erişim sağlayın. Ekran görüntüsündeki seçili alana tıklayın.
  • 2: Karşımıza açılan sayfada SSL sertifikasını göreceğiz ve işaretlediğim alana tıklıyoruz.
  • 3: Daha sonra cPanel üzerinde oluşturduğumuz CSR kodunu, aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü tanımlıyoruz. Burada seçtiğimiz e-posta adresine erişim sağlanması gerekmekte. SSL sertifikası için seçeceğimiz adrese onay e-postası gelecek.
  • 4: İlgili e-posta hesabına giriş yapıyoruz. SSL sağlayıcıdan gelen maili onaylıyoruz.
  • 5: Linke tıklıyoruz ve e-postada da yer alan random kodu yapıştırıyoruz. Ardından “Next” diyerek devam ediyoruz.
  • 6: Onaylama işlemini yaptıktan sonra ortalama yarım saat içerisinde aynı e-posta adresine 2 farklı mail gelecek, maillerden “Your PositiveSSL Certificate” başlıklı olan sertifika dosyaları olan maildir. Mail içerisinde işaretlediğim alandan sertifika dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz.
  • 7: İndirdiğimiz dosyayı bir klasöre çıkartıyoruz. (Bilgisayarınızda bir Winrar programı kurulu olması. Dosyayı sağ tıkla ve “klasöre çıkart” diyerek klasöre çıkartabilirsiniz).
  • 8: Çıkarttığımız dosyalar arasında alastyr_info.crt (SizinSiteniz_uzantısı.crt) dosyası yer alıyor. Bu dosyayı sağ tıklayarak birlikte aç diyoruz ve “not defteri” seçerek CRT koduna ulaşıyoruz.
  • 9: CRT kodunu kopyalayın ve cPanelde yer alan SSL/TLS kısmındaki “SSL sitelerini yönetin.” alanına tıklayın.
  • 10: Gelen sayfada kurulu sertifiklalar yer alıyor. Sertifikayı Güncelle butonuna tıklayın.
  • 11: Kopyaladığımız CRT kotunu ilk satıra yapıştırıyoruz. “Sertifikaya Göre Otomatik Doldur” butonuna tıklıyoruz.
  • 12: Sonrasında “Sertifika Yükle” butonuna tıklayarak işlemleri tamamlıyoruz.

Sertifika kurulumu tamamladıktan sonra web sitemizde “Güvenli” ibaresi çıkmıyorsa; sitemizde http linkleri veya http olarak istek atılan linkler vardır. http:// linklerini https:// olarak yönlendirmeniz gerekmektedir. Örnek bir htaccess dosyası aşağıda paylaşıyorum. Bu kodu ekleyerek http ile gelen tüm istekleri https olarak yönlendirebilirsiniz.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön