Stephen Hawking kim

Stephen Hawking Kimdir? Buluşları ve Hayatı

Stephen Hawking, muhtemelen modern çağın en ünlü dahilerinden bir tanesidir. Kara delikler ve görelilik konusundaki çalışmaları ile tanınan bir bilim insanı ve “Zamanın Kısa Tarihi” gibi popüler bilim kitaplarının yazarıdır. Kara delikler üzerinde teorik modeller geliştiren ünlü fizikçi, popüler yazılarında zaman ve uzay üzerine araştırma yapmıştır.

Stephen-Hawking-kimdir-1024x512

Dolu dolu yaşadığı hayatında sayısız başarı elde eden ünlü bilim adamı Stephen Hawking ne zaman öldü sorusu en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Amyotrofik Lateral Skleroz hastası olan Hawking, 2018 yılında hayatını kaybetmiştir. Akıllarda her zaman hastalığı sebebiyle kariyerine ve araştırmalarına ara vermeyen güçlü bir bilim adamı olarak kalacaktır.

Stephen Hawking Hayatı

Çocukluğu

Stephen Hawking, 8 Ocak 1942’de İngiltere’nin Oxford kentinde dünyaya geldi. Frank ve Isobel Hawking’in dört çocuğunun en büyüğü olan Stephen Hawking’in ailesi de araştırmacıydı. Annesi de babası da Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördüler. 1950’de Hawking’in babası Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü’ndeki Parazitoloji Bölümü’nü yönetmek için işe başladı ve Afrika’da araştırmalar yaptı.

hawking-buluslari

Ailesi Stephen Hawking’in her zaman tıp okumasını istedi, ancak Hawking daha çok erken yaşta bilime ve gökyüzüne karşı bir tutku gösterdi. Bir matematik ya da fizik probleminin temellerini çabucak kavrayabildiği için çok az okul ödevi yapan Hawking, arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi seven sosyal bir genç adamdı.

Eğitim Hayatı 

Stephen Hawking, akademik hayatının ilk yıllarında, zeki olarak tanınmasına rağmen yine de istisnai bir öğrenci değildi. St. Albans Okulu’ndaki ilk yılında sınıfta sondan üçüncü oldu. Genç yaşlarında Hawking, arkadaşlarıya birlikte, matematiksel denklemleri çözmek için geri dönüştürülmüş parçalardan bilgisayar yaptı. Hawking, 17 yaşında Oxford Üniversitesi’ne girdi.

Stephen-Hawking-biyografisi

Kendinden emin bir şekilde matematik okumak istemesine rağmen Oxford bu uzmanlık alanında bir derece sunmadığından, fiziğe ve daha özel olarak kozmolojiye yöneldi.1962’de doğa bilimlerinden onur derecesiyle mezun oldu ve doktora derecesi için Cambridge Üniversitesi Trinity Hall’a devam etti. 1968’de Hawking, Cambridge’deki Astronomi Enstitüsü’ne üye oldu.

1973’te, G.F.R. Ellis ile olan kitabı Zaman ve Uzayın Doğası’nı yayınladı. Hawking, 1979’da Cambridge Üniversitesi’nde öğretmenliğin en ünlü görevlerinden biri olan Lucasian Matematik Profesörü olarak seçildi. Stephen, “Genişleyen Evrenin Özellikleri” başlıklı tezi için doktora derecesini aldı. Bu tez, 2017’de Cambridge Üniversitesi’nin web sitesinde yayınlandı ve sitenin olağanüstü yüksek talep nedeniyle neredeyse anında çökmesine neden oldu.

Stephen Hawking Özel Hayatı

Hawking, 1963’teki bir yeni yıl partisinde Jane Wilde adında genç bir dil lisans öğrencisiyle tanıştı ve 1965’te evlendiler. Çift, 1967’de Robert adında bir oğul ve 1970’te Lucy adında bir kız çocuğuna sahip oldu. 1979’da Timothy adında üçüncü çocukları dünyaya geldi. 1990’da Hawking, karısı Jane’den hemşirelerinden biri olan Elaine Mason için ayrıldı.

Stephen-Hawking-evliligi

İkisi 1995 yılında evlendi. Ne yazık ki evlilik, Hawking’in kendi çocukları ile olan ilişkisini zorladı. 2006 yılında Hawking ve Elaine boşanma davası açtı. Sonraki yıllarda, fizikçinin ailesine yakınlaştığı bildirildi. Yeniden eski eşi Jane ile barıştı ve kızı Lucy ile çocuklar için beş bilim temalı romanı yayınladı. 

Stephen Hawking Kitapları

Yıllar içinde, Hawking toplam 15 kitap yazdı. En dikkate değer olanlardan birkaçı şunlardır; Zamanın Kısa Tarihi, Her Şeyin Tarihi, Ceviz Kabuğundaki Evren ve Büyük Tasarım. 1988’de, Zamanın Kısa Tarihi kitabıyla uluslararası üne kavuştu. Kısa ve bilgilendirici kitap, kozmolojinin bir açıklaması haline geldi ve uzay ve zaman, Tanrı’nın varlığı ve gelecek hakkında genel bir bakış sundu.

Stephen-Hawking-tum-kitaplari

2001’de Hawking, kozmolojinin büyük teorilerine daha anlaşılabilir ve daha resimli bir rehber sunan Ceviz Kabuğundaki Evren kitabını yayınladı. Daha sonra da, 2005 yılında, Hawking, orijinal çalışmanın temel kavramlarını daha da basitleştiren ve sicim teorisi gibi alandaki en yeni gelişmelere değinen Zamanın Daha Kısa Tarihi’ni yazdı. 

Stephen Hawking’in Dünya için Uyarıları

Hawking gelecek yıllarda insanlık için büyük zorluklar ve varoluşsal tehditler olarak gördüğü durumları vurgulamak için tanınmasını kullanarak sık sık kendi araştırma alanının dışına çıktı ve medyanın da ilgisini çekti. On yıllardır Hawking, insanları diğer gezegenlere kalıcı olarak yerleşme sürecini başlatmaya çağırıyordu çünkü ona göre insanlık er ya da geç yok olma seviyesindeki bir felaketle karşılaşacaktı.

Stephen-Hawking-kim

Bu konu hakkında önemli Stephen Hawking sözleri medyada paylaşıldı. Hawking 2016’da “Belirli bir yılda Dünya gezegeninde bir felaketin olma ihtimali oldukça düşük olsa da, zamanla artar ve önümüzdeki bin veya 10.000 yıl içinde neredeyse kesinleşir.” dedi. Hawking’in bir diğer uyarısı, yapay zeka alanındaki gelişmelerden doğabilecek tehlikeler konusundaydı. Hatta bu gelişmelerin insan ırkının sonu olacağına inanıyordu.

Hawking, insanlarla eşleşebilecek veya onları geçebilecek gelişmiş makine zekası biçimlerinin sonuçlarından korkuyordu. Cambridge fizikçisi Hawking, küresel ısınmayı gelecek yüzyılların en büyük zorluklarından biri olarak görüyor ve bu konuda büyük bir endişe duyuyordu. Stephen Hawking aynı zamanda uzaylıların da dünyaya baskın yapabileceğini düşünüyor ve bu konuda uyarılarda bulunuyordu.

Stephen Hawking’in Çalışmaları

Stephen Hawking buluşları ve yaptığı araştırmalar sayesinde bu yüzyılın en önemli dahilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bir Nobel Ödülünü hak eden Hawking’in dehası, fiziksel teorinin birkaç farklı ama eşit derecede temel alanını bir araya getirmiş olmasıdır. Bunlar; yer çekimi, kozmoloji, kuantum teorisi, termodinamik ve bilgi teorisidir.

Hawking evrenin genişlemekte olan küçük bir benek olduğunu savunan Big Bang teorisi hakkında da düşünmeye başladı ve Big Bang’in daha çok bir kara deliğin tersine çökmesi gibi olduğunu fark etti. Hawking, bir kara deliğin sadece büyüyebileceğini, asla küçülmeyeceğini savundu. Termodinamiğin ikinci yasasına göre evrenin toplam entropisi yalnızca artabilir, asla azalmaz.

Diğer bir deyişle, evren yaşlandıkça daha düzensiz bir hal alır. Hawking, bu iki doğa kuralının garip bir şekilde benzer olduğuna dikkat çekti. Stephen Hawking zaman yolculuğunun da olası olduğunu düşünüyordu. Bu fikri, evrenin uzay-zamanın tanıdık dört boyutuna ek olarak yedi gizli boyut içerebileceğini öne süren “M teorisi” adlı teoriye dayandırıyordu.

Stephen Hawking Hastalığı 

Hawking’e 21 yaşında amiyotrofik lateral skleroz (ALS) teşhisi kondu. Bu hastalık nedeniyle kaslarını kontrol eden sinirler kapanıyordu. O sırada doktorlar iki buçuk yıl yaşayabileceğini düşündüler. Hawking, Oxford‘dayken fiziksel sağlığıyla ilgili sorunları ilk kez fark etmeye başladı – bazen takılıp düşüyordu ya da konuşmasını karıştırıyordu – ama Cambridge’deki ilk yılında 1963’e kadar umursamadı. 

Stephen-Hawking-cenazesi

Hawking’in babası durumu fark ettiğinde, oğlunu bir doktora götürdü. Sonunda doktorlar Hawking’i ALS’nin erken aşamalarında teşhis ettiler. Bu kendisi ve ailesi için yıkıcı bir haberdi, ancak birkaç olay onun tamamen umutsuzluğa kapılmasını engelledi. Bunlardan ilki olarak, Hawking hala hastanedeyken lösemili bir çocukla aynı odayı paylaştı.

Oda arkadaşının yaşadıklarını gördüğünde, kendi sağlık durumunun daha başa çıkılabilir olduğunu düşündü. Hastaneden çıktıktan kısa bir süre sonra Hawking, idam edileceğine dair bir rüya gördü. Bu rüyanın, hayatıyla hala yapacak şeyler olduğunu anlamasını sağladığını söyledi. Bir anlamda, Hawking’in hastalığı, onu, olduğu ünlü bilim adamına dönüştürmesine yardımcı oldu. 

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön