web site nasil yapilir

Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Web sitesi, farklı kullanım amaçlarına hitap etmekle birlikte her kullanıcı için doğru oluşturulduğunda çok daha fazla kişiye ulaşabilmenizi sağlayan önemli bir araçtır. Web sitesi kurulumu karmaşık gibi görünse de doğru adımlarla oldukça etkin hale gelebilir. Bunun için, doğru web sitesi kurulumunun nasıl olacağını ve site açmak için nelerin gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir.

web-tasarim-yapmak

Web Sitesi Nedir?

Bir web site, grafik tasarım dilleri ile web yazılımı sayesinde şekillenir ve internet üzerinde faaliyet gösterir. Web site aynı zamanda internet sitesi olarak da adlandırılabilir ve bu mecra üzerinde yayımlanan adresler sayesinde kullanıcılar için ulaşılabilir hale gelir. Web site kavramını bir markanın internet üzerindeki vitrini gibi de düşünebilirsiniz.

Web sitesini bir nevi size ait bir iletişim platformu gibi düşünebilirsiniz. Bir web site ile firmanızı tanıtabilir, size ait olan ve geniş kitlelere duyurmak istediğiniz bilgileri bu platform üzerinden paylaşabilirsiniz. Böylece web sitenizi ziyaret edenler, onlara sunduğunuz ürün ya da hizmetler hakkında en detaylı bilgiye sahip olur.

web-site-yapmak

Kurmuş olduğunuz web site ile ürettiğiniz bir mal ya da hizmeti tanıtabileceğiniz gibi o mal ya da hizmetin fiyatlandırmasını ve satış işlemini de gerçekleştirebilmeniz mümkün olur. Aynı zamanda iletişim bilgilerinizi sitenize ekleyerek web sitenize ulaşan kişilerin size de ulaşabilmesine ve birebir iletişim kurabilmesine imkân tanımış olursunuz.

Kurulan internet siteleri farklı amaçlara hizmet edecek şekilde şekillendirilebilir. Bunlar;

  • Kişisel siteler,
  • Ürün ve hizmet sunumu yapan kurumsal siteler,
  • Satış yapılabilen e-Ticaret siteleri,
  • Restoran ya da otel hizmeti veren rezervasyon siteleri,
  • Satışı gerçekleşecek ürünler için ilan siteleri,
  • İş ilanı siteleri,
  • Haber siteleri gibi belli gruplarda değerlendirilebilir.
web-sitesi-yapmak

Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Web sitesi kurmak için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri takip ederek “web sitesi nasıl kurulur” sorusunun cevabını bulabileceğiniz gibi site kurulumu ile ilgili pek çok fikir de edinmeniz mümkün olur. Site kurma yöntemleri ile ilgili adımlar, kurulum sırasında oluşturacağınız stratejiye göre küçük farklılıklar içerse de çoğunlukla temel adımlardır. Site kurarken ihtiyacınız olan adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Domain Nedir? Alan Adı Sorgulama ve Alma

Domain yani Türkçe ismiyle alan adı, basit tanımıyla herhangi bir internet sitesinin adı ve adresidir. Web sitelerinin internet dilindeki adresleri aslında IP numaralarıdır. Alan adı olarak alınan adreslerin amacı, internet kullanıcılarına kolay ve akılda kalıcı bir çözüm sunar… Devamını Okuyunuz..

Kuracağınız web sitesinin planını yapın.

İster yeni bir marka, ister halihazırda mağazası bulunan eski bir marka olun, web site kurulumu esnasında internet sitesi için daima planlamaya ihtiyacınız olur. Öncelikle hedefleriniz somut olsun. Web sitenizin işletmenize sağlamasını istediğiniz katkının ne olacağına karar vererek işe başlayın. Bu hedefin markanızla uyumlu olduğundan mutlaka emin olun.

web-sitesi-tasarimi-nasil-yapilir

Hedef kitlenizi tanımlamayı ihmal etmeyin. Hedef kitleniz, ne tür bir site istediğinize göre değişiklik gösterir. Web sitenizde tanıtacağınız veya satışını gerçekleştireceğiniz ürün ya da hizmetin ne tür bir kitleye hitap ettiğini iyi tespit etmeniz ve dilinizi buna göre oluşturmanız gerekir. Bu tespiti ne kadar iyi yaparsanız doğru kişileri sitenize çekme olasılığınız o kadar artar.

Alan adı seçimi web site için oldukça önem arz eden bir konudur. Alan adınızı seçerken markanıza hizmet ettiğinden emin olun. Bu seçimi yaparken size ve markanıza ne kadar uygun olduğunu tespit etmeniz gerektiği kadar bu adın daha önce kullanılmamış olduğundan da bir o kadar emin olmanız gerekir.

Son olarak da kurduğunuz web site için tasarım fikirleri edinmeyi ihmal etmeyin. Tasarım, sitenizi bütünleyen bir unsurdur. Bir ön araştırma ile siteniz için tasarım fikirleri edinebilir ve en uygun tasarımı oluşturabilirsiniz. Web site tasarlarken göze hitap eden, düzenli bir görünüm elde etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylece ziyaretçiler aradıklarını çok daha rahat bulabilir ve kafa karışıklığı yaşamazlar.

ucretsiz-web-sitesi-acmak

Web sitenizin tasarımını oluşturun

Kendi sitenizi yapmak istiyorsanız hazır web site ürünleri yardımı ile bunu gerçekleştirebilir ya da bir web tasarımcısı ile çalışabilirsiniz. Bunların dışında en sık kullanılan yöntemlerden biri ise WordPress uygulamasıdır. Bir profesyonel için bütçe ayıramıyorsanız hazır web site ürünlerinden ve site kurma programları gibi uygulamalardan yardım almanız veya WordPress kullanmanız sizin için daha uygun seçenekler olabilir.

Etkili içerikler üretmeye özen gösterin.

Ziyaretçilerinizle en etkili iletişim için onları harekete geçirici bir dil ve içerik üretmeniz web siteniz için etkili bir yöntem olur. Markanıza ve faaliyetinize uygun olarak oluşturacağınız hikayenize etkili görseller de ekleyerek sitenizi dikkat çekici bir hale getirmeniz mümkündür. Bu şekilde dijital alanda görünürlüğünüz de artmış olur.

web-site-nasil-yapilir

Oluşturacağınız metinler ana sayfa, hakkımızda, ürün ve hizmet tanıtımları, kullanıcı görüşleri ve iletişim bilgileri gibi temel unsurlar olabileceği gibi blog içerikleriyle de sitenizi zenginleştirebilirsiniz. Düzenli olarak web site için içerikleri kendiniz üretemiyorsanız bu konuda uzman olan içerik üreticileri ya da içerik ajansları ile çalışabilir, onların markanız için oluşturduğu içerikleri web sayfanızda yayımlayabilirsiniz.

SEO tekniklerinden faydalanın.

Web sitenizde oluşturacağınız içerikler sizi bir adım ileriye taşıyacak olsa da görünürlüğünüzü artırmada daha etkili yöntemlere başvurmanız gerekir. SEO çalışmaları ile içeriklerinizi arama motorlarında üst sıralara taşıyarak web sitenizi daha görünür kılabilirsiniz. Bu şekilde sizin sağladığınız ürün ve hizmetlere paralel aramalar sonucunda oluşturduğunuz web site görünür olacağından kullanıcıların erişimi çok daha kolay hale gelir.

seo-uyumlu-web-sitesi-acmak

Özel Web Sitesi Yazılımı (CMS)

Site yapma yöntemlerinden biri, özel web sitesi yazılımları ile çalışmaktır. Site kurulumunda deneyimli değilseniz ve bir uzmanla çalışmıyorsanız CMS (Content Management System) sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bu sistemler başta WordPress olmak üzere Joomla, Opencart, Magento gibi farklı birçok yazılımdan oluşur. Bu yazılımlardan özelliklerine göre size en uygun olanı tercih ederek site kurulumu adımlarına katkıda bulunmanız mümkün olur.

WordPress‘le Web Sitesi Açmak

Ücretsiz web site yazılımları arasında en çok tercih edilenlerden biri WordPress uygulamasıdır. Pratik ve kolay site kurmak için kullanılabilen yöntemlerden biri olan WordPress, kod bilgisine sahip olmasanız dahi blog içerikleri üretebileceğiniz bir mecradır. Blog içerikleri üretebileceğiniz bir web site oluşturmak istiyorsanız WordPress size etkili bir kullanım deneyimi sunar.

wordpress-web-sitesi-acmak

WordPress zamanla gelişmiş ve blog üretimi dışında da kullanılabilir hale gelmiştir. Haber siteleri, kurumsal web siteleri ve e-Ticaret siteleri yapımında WordPress kullanıldığını görebiliriz. Ücretsiz web sitesi kurma adımlarını WordPress paneli üzerinden yapabilirsiniz. WordPress’i blog sitesi dışında kullanmak isterseniz domain ve hosting gibi farklı teknik bilgilere de ihtiyaç duyabilirsiniz.

Joomla ile Web Sitesi Açmak

Joomla, site içeriğinizi yayımlayabilmenizi sağlayan açık kaynaklı ve ücretsiz bir içerik yönetim sistemidir. Bu sistem sayesinde çevrimiçi faaliyet gösteren uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz. Joomla; gelişime açık, erişilebilirliği yüksek, çok dilli yapıya sahip, arama motorları ile optimize edilmiş ve kullanıcı dostu yapısı sayesinde oldukça kullanışlı bir yapıdadır.

Opencart ile Web Sitesi Kurmak

Mal ya da hizmet satışı işlemlerini internet ortamına taşımak isteyenler için tasarlanmış bir içerik yönetim sistemidir. Opencart, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olmanın yanında PHP tabanlı bir e-Ticaret platformudur. Kullanışlı arayüzü, geliştirilebilir alt yapısı ve avantajlı kullanımı ile e-Ticaret alanında oldukça tercih edilebilir durumdadır.

internet-sitesi-yapmak

Magento ile Site Açmak

Bu yönetim sistemi Opencart’a kıyasla geliştirme aşamasında biraz daha bütçeye ihtiyaç duyuyor olsa da e-Ticaret alanında oldukça başarılı açık kaynak kodlu sistemlerden biridir. Magento’nun kullanımı oldukça basit ve fonksiyoneldir. Aynı zamanda, ücretli ya da ücretsiz oldukça fazla tema ve eklenti bulmanız da Magento’da mümkündür.

Web Site Açmanın Firmalara Avantajları Nelerdir?

Web site açmanın firmalara sağladığı avantajları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Sağladığınız ürün ya da hizmetlerin daha fazla kişi tarafından tanınmasını ve markanıza olan güvenin artmasına yardımcı olur.
  • Bir web sitesine sahip olduğunuzda ulaşılabilirliğiniz artacağından, müşterileriniz ile iletişim kurmanız daha kolaylaşır.
  • Markaya ait web site üzerinden yapacağınız duyuru ve bilgilendirmeler sayesinde müşterilerinize eş zamanlı olarak ulaşabilir hale gelirsiniz.
  • Markanıza ait bir web site açarak markanızın prestijini artırabilirsiniz.
  • İnternet üzerinde ulaşılabilir olmanız kullanıcıların çalışma saati gözetmeden her an markanıza ait bilgi edinebilmesine olanak tanır.
  • Yapacağınız basılı duyuru ve tanıtımların yerini online bilgilendirmeler alacağı için basım ve kağıt maliyetleri ortadan kalkar.
  • Satış gelirleriniz yükselirken rekabet gücünüz de artar.
  • Web sitesi ile daha profesyonel bir görünüm sağlamanız mümkün olur.
internet-sitesi-tasarimi-yapmak

Bireysel projeler İçin Web Sitesinin Önemi

  • Web site, firmanızın kişiliğini, mevcut hizmetlerinizi yani sizi ve markanızı anlatır. Bu yönü ile web site aynı zamanda online ortamdaki kartvizitiniz gibidir.
  • Web sitenizde yapacağınız doğru bilgilendirme ile müşteri potansiyelinize çok daha hızlı ulaşmanız mümkün olur.
  • Web sitenizi size ve markanıza en uygun şekilde oluşturmanız, marka bilinirliğinizin hızla artmasına sebep olur. Ancak, doğru şekilde hazırlanmayan web siteleri markanızı amatör göstereceğinden güven unsurunu aşağı çekecektir.
  • Web site tasarımı ve yazılım altyapısının iyi olması firma kimliğiniz üzerinde oldukça etkilidir.
web-site-acmak

Web Site Açmak İçin Neler Gereklidir?

Web site açabilmek için birtakım teknik bilgileri en az temel düzeyde bilmeniz gerekir. Bunlar;

  • Temel düzeyde bilgisayar okuryazarlığı
  • Temel düzeyde HTML, CSS JavaScript bilgileri
  • Domain (Alan adı)
  • Hosting (Barındırma hizmeti)
  • İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
  • Resim düzenleme yazılımı gibi kavramlardır.
internet-sitesi-yapmak
  • Domain: Kullanıcıların adres çubuğuna girdiği isim bir domain yani, alan adı demektir. Bu, aynı zamanda bir web site adıdır. İnternet adresi olmayan bir kullanıcı, web sitesine yalnızca IP adresi vasıtası ile erişebilir. İyi bir marka imajı oluşturabilmek için alan adı seçerken özen göstermeniz oldukça önemlidir.
  • Hosting: Hosting ya da diğer bir adı ile Barındırma Hizmeti, web sitenizde yayınlamak istediğiniz sayfaların, fotoğrafların ya da dokümanların diğer internet kullanıcıları tarafından erişilebilir hale gelmesi durumudur. Barındırma Hizmeti yani Hosting, web sitenizde bulundurmak istediğiniz herhangi bir içeriği yüklediğiniz internet sayfasının arka yüzü olarak tanımlanabilir.
  • HTML: HTML, bir işaretleme dilidir ve web sayfanızın hazırlanması aşamasında kullanılan bir sistemdir. Tarayıcılar HTML kodlarını işler ve bu kodları birer web sayfasına dönüştürme görevi üstlenir. Web sayfanıza eklediğiniz görseller, yazılar ya da videolar gibi içeriklerin sayfada konumlandırılmasına yardımcı olur. Böylece, ziyaretçileriniz içeriklerinizi doğru şekilde görüntüleyebilir.
  • CSS: Açılımı Cascading Style Sheets olan CSS, web sayfanıza ait düzeni, stil ve tasarımı belirler. CSS programı sayesinde bu özellikleri çok daha ileri düzeyde ve kalitede gerçekleştirmeniz mümkün olur. Türkçe adı Stil Şablon olarak da anılan CSS, site içerisinde yer alan her sayfa için evrensel şablonlar hazırlamanızı sağlar.
  • JavaScript: Sitenizin davranışlarını kontrol eder. HTML ile yapılması zor olan web sitesi görünümü JavaScript ile yapılabilir. JavaScript, tarayıcı üzerinde çalışabilen bir programlama dilidir. JavaScript kodları HTML içine gömülü etiketler arasına yazılır. Bu dili kullandığınızda derleyici kullanmanıza gerek kalmaz. Çünkü web tarayıcıları bunu HTML ile birlikte yorumlar. Ayrıca, diğer yazılım dillerine kıyasla öğrenmesi daha kolay olabilir.
internet-sitesi-ziyaretcileri

Markanıza ait bir site oluşturmak istiyorsanız size en uygun içerik yönetim sistemlerini kullanabilirsiniz. Kullanmanız gereken araçları belirleyerek size uygun bütçeyi oluşturabilir ve web sitenizi hemen tasarlayabilirsiniz. Unutmayın ki “site kurmak ne kadar?” gibi soruların cevabı sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenir. Sitenizi hangi amaçla kuracağınıza karar verin, kurulum aşamalarını gerçekleştirerek markanızın online alanda var olmasını hemen sağlayın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön