hosting yedek alma yedek yukleme

Yedekleme Nedir? Yedeklemenin Kritik Önemi | Hosting Yedek Alma

Yedekleme konusuna geçemeden önce, verinin günümüzdeki öneminden bahsederek başlayalım. Bulunduğumuz teknoloji çağında artık hesaplar, bilgiler, faaliyetler, resimler ve daha birçok veri elektronik akıllı cihazlarda yer alıyor. Tüm bu verilerin bir yedeğinin yani kopyasının alınmasıyla silinme ya da bozulma durumlarında (örneğin önemli bir Word belgesi) kurtarma işlemi gerçekleştirilebilir.

backup

Özellikle bilgisayardaki temel birimlerin, uygulama verilerini ve yazılımların birer kopyasını oldu yedekleme, bilgisayarda oluşacak bir olumsuzlukta geri dönüşümsüz bilgi kaybını önler.

Yedekleme Nedir?

Yedekleme diğer adıyla Backup, kullanılan bilgisayar, laptop telefon ya da tablet gibi elektronik cihazların, olası bir arıza veya hasar ile tüm verilerin silindiği bir durumda tamamen kaybolmasının önüne geçmek için yapılan işlemler ve bulundurulan dosyaların tümüne verilen genel addır.

domain-indirim

Kullanılan bu cihazlardaki herhangi bir verinin kaybolması, silinmesi ve veride oluşan değişiklikler sonrasında asıl veriye ulaşmak için yedekleme yapmak hem stresi hem de ekstra iş gücünü ortadan kaldırır. Veri yedeği bulunduran kurumsal şirketlerin, önemli ve ücretli belgelere tekrar ulaşmak için çaba sarf etmeden kolaylıkla ulaşabilmesini örnek verebiliriz.

Yedekleme Neden Önemlidir?

İletişimin teknoloji ile kurulduğu bu çağda fatura ödeme, para gönderme, mesajlaşma, fotoğraf albümü yapma gibi birçok iş artık yalnızca elektronik cihaz ve internet üzerinden yapılabiliyor. Durum böyle iken elektrikte, sistemde, hafızada ya da internet bağlantısında oluşacak bir hata sonucu tüm bu uygulamalar ve uygulama verileri bozulabilme veya yok olma tehlikesiyle karşılaşıyor.

yedekleme-nedir

Düzenli olarak yedekleme yapılır ise kullanılan ya da gerekli olan hiçbir veri kaybı yaşanmayacağı gibi, cihaz bozulduğunda ya da yeni cihaza veri aktarımı yapılacağı sırada yedek dosyalar ile aranan her veriye ulaşılabilir. Kullanılan uygulamalar için geçerli olan kurallar aynı şekilde optimize edilir ve resim, ses dosyaları, belgeler ve kişiler sorun yaşanmazsa aynı şekilde aktarılır.

Hosting Yedeklemesi Nasıl Yapılır?

Yedek alma sihirbazı kullanılarak, web site yöneticisi tarafından bahsi geçen web sitesinin ana hatlarını, veri tabanını ve diğer kayıtlarını içeren bir kopya oluşturarak yedekleme yapılabilir. Oluşturulan bu yedekler bilgisayara (veya hangi cihaz kullanılıyorsa) indirilebilir.

Gelişmiş hosting panelde, müşteri yönetim paneline giriş yapılarak, ‘Hizmetler’ bölümünden ‘Yönetim’ kısmı seçilir. Buradaki sol menü üzerinden ‘Yedekleme/Sıfırlama’ seçeneğine tıklayarak web sitesi için kullanılan e-posta adresi girilir. Ardından basılacak olan ‘Yedek Dosyası Oluştur’ seçeneği ile veri yedekleme işlemi kolayca gerçekleştirebilir.

FTP Üzerinden Dosya Yedekleme

Çevrimiçi depolama alanı olan FTP ile tüm belgeleri kullanılabilir ve güvenilir şekilde saklama alanına sahip olunabilir. Kullanıcı nerede olursa olsun internet bağlantısı var ise bütün belgelere erişim sağlayabilir. FTP yedekleme, akıllı telefon, tablet, laptop ve bilgisayarlardan ek bir depolama sürümü olarak kullanılabilen farklı seçeneklerde alanlar sunar. Verilerin kaplayacağı alana göre satın alınabilecek büyük ve küçük paketleri olan FTP ile yedek almak sınır tanımaz.

Virüs bulaşması, yanlışlıkla silme ya da cihazdaki arıza sonucu kaybolabilecek verileri koruma altına alarak güvenliğini sağlamak için otomatik yedekleme sistemi ücretsiz olarak FTP tarafından sunulur.

veri-yedekleme-nasil-yapilir

cPanel Üzerinden Yedekleme

Site yöneticileri çoğu probleme karşı işlerini sağlama almak ister. Bu problemlere ve doğabilecek tüm olumsuzluklara karşı site verilerinin güvenliği açısından yedekleme oluşturarak kolaylıkla verilerini kopyalar.

cpanel özellikleri

 Sık kullanılan cPanel üzerinden yedekleme almak çok basit bir işlemdir ve aşamaları şunlardır:

  • Öncelikle kullanıcı yönetilen sitenin adresinin sonuna ‘2082’ ekleyerek cPanel’e erişir.
  • Erişimden sonra karşılaşılan ‘Dosyalar’ klasörünün altındaki ‘Yedek ve Yedekleme Sihirbazı’ adındaki dosyalardan birini seçerek tıklar.
  • Ardından kullanıcı  ‘Full Web Sitesi Yedeği Oluştur’ a tıklayarak yedeklemenin hangi dosyaya yüklenmesini istiyor ise onu seçmelidir.
  • Başlayan yedek işlemi tamamlandığında bilgi alınmak isteniyorsa e-posta adresi yazılı kutucuğa tıklanmalıdır.

Tüm bu işlemler sonucunda yapılan veri yedek alma işlemi dosyaları  geri yüklendiği zaman sıkıştırılmış bir biçimde sunulur. Geri yükleme işlemi aynı şekilde ‘Yedek ve Yedekleme Sihirbazı’ sekmesinden yapılabilir. Alınan yedekler sunucuda bulunduğundan geri yükleme işlemi bir süre beklenerek gerçekleşir.

Servis Sağlayıcıdan Yedekleri Talep Etme

Servis sağlayıcı, internet açısından kişi ya da işletmelere bağlantı sağlayan kurumlar olarak tanımlanır. Servis sağlayıcılar tarafından farklı hizmet seçenekleri sunulabilir. İnternet veri merkezlerince sunulan yedekleme / geri yükleme ve felaket kurtarma hizmetleri ile bilgiler, belgeler ve tüm kopyalar korunur ve ihtiyaç anında geri talep edilebilir.

hosting-backup-alma

Hosting Yedekleri Nereye Yüklenir?

Barındırma hizmeti yani Hosting ile web sitesi sayfalarının, resim ve dokümanların erişilebilir cihazda tutulması işlemidir. Bu arka yüzü web sunucusu olmak üzere saklama, yayınlama işi de hostingdir. Hosting depolama alanı kullanılarak yedekleme yapılabilir.

Yapılan yedekleme işleminden sonra yedeklerin bulunduğu dosyaların uzantıları çoğunlukla ‘tar.gz’ ilr biter. Data backup işleminin birebir takibi yapılmalıdır ki geri istendiğinde tüm verilere erişilebilsin. Hosting firması tarafından eksik backup sorunu sorumluluk dışındadır.

Local Bilgisayarda Yedekleme

Özellikle kurumsal şirketler, firmalar açısından elzem olan yedekleme önemli bir ihtiyaçtır. Örneğin müşteri belgeleri, muhasebe dokümanları önemli fişler ve faturalar bir sorun ya da afet anında silinir ise geri yüklemek ve verileri tekrar bulmak oldukça sorun yaratabilir. Ayrıca yedekleme yapılmaması ekstra iş gücü, masraf ve strese yol açabilir.

Bu gibi durumların önüne geçebilmek için local (ana) bilgisayara düzenli olarak yedekleme yapılmalıdır. Bunun yanı sıra bir NAS cihazına yapılan data backup ile şirket üyesi işi sağlama alabilir.

Bulut Yedekleme Uygulamaları

Bulut depolama uygulamaları kullanılarak artı bir depolama ve yedekleme alanına sahip olunabilir. Bulut alanları ile verileri sabit sürücü, harici sürücü ya da flash üzerinde değil de çevrimiçi kullanılabilecek bulut ortamında güvenli şekilde backup yapılır. Piyasada ücretsiz ve ücretli olarak sunulan birçok bulut depolama servisi bulunuyor. Bunlardan trend olanlar ve sık kullanılanlardan bazıları şunlardır:

  • Google Drive: 15 GB ücretsiz depolama alanı sunan Google Drive, bulut hesabı olarak milyonlarca üye bulundurur. İki faktörlü kimlik doğrulama sistemi bulunan ve esnek bütçe sunan bu depolama alanı uygulama içinde mükemmel iş birliği sunar. Fakat dosya paylaşım sırasında güvenliğin az olması ve blok düzeyinde senkronizasyon yapılmaması gibi eksileri bulunuyor.
  • Microsoft One Drive: Tüm Microsoft ürünleriyle optimize olmuş olan bu alan ile hızlı senkronizasyon yapılabilir. Sıfır bilgi işleme özelliği olmayan One Drive’ da aile planı seçeneği bulunması bir artı.
  • Dropbox: Hızlı ve akıllı senkronizasyon sunan Dropbox, en iyi bulut hesaplarından biri olsa da diğerlerine göre pahaladır ve sıfır bilgi işlemesi bulunmaz.
  • Box :  Yüksek güvenlik hizmeti veren Box depolama alanı, geri yüklenen dosyaları indirmeden önce arşivlememesi gibi bir durum söz konusu.
  • pCloud: Windows, İOS, Android, Mac ve Linux bulunan tüm cihazlarda kullanılabilir.
  • Sync.com:  Uçtan uca şifreleme ile yüksek güvenlik sunan bu bulut uygulamasının ne yazık ki kullanıcı deneyimi konusunda eksikleri var.
  • Media Fire: 10 GB ücretsiz ve 20 GB dosya boyut sınırı olan bulut uygulaması, maalesef masaüstü için kullanılamıyor.
  • Spider OAK: Bu bulut depolama alanı, yüksek güvenlik ve sınırsız cihaz ile kullanabilme sunuyor.
  • iDrive:  Sürekli yedekleme sunan bu karmaşık sistem backup kümesi de oluşturabiliyor.
  • Tresorit: Oldukça pahalı ve karmaşık olan bu bulut depolaması sıfır bilgi işlemesi ve güvenliği nedeniyle tercih edilebilir.
hosting-yedek-alma-yedek-yukleme

Harici Yedekleme Cihazları

En çok bilinen harici yedekleme cihazı olan NAS (Network Attached Storage) bilgisayarlarda kullanılabilen veri depolama sunucusu olarak tanımlanır. Kendi IP adresine sahip olan bu cihazlar bir ekran ya d klavyeye sahip değildir. Birden fazla kullanıcının aynı dosyaya erişimi sağlanabilen ağ bağlantısıyla NAS en çok tercih edilen backup alma ve depolama ürünlerindendir.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön